Aşure {fotoğraflı tarif}

Aşure günü aslında 17 Aralık'taydı. Fakat ancak toparlanıp pişirebildik. Daha bu sabah yaptım, tattım ve tadar tatmaz da planladığım gibi bloga yazmaya karar verdim. Zaten aşure gününden beri pişirirken fotoğraflayıp bloga yazmak aklımdaydı. An itibariyle hem kaşık kaşık aşuremden yiyorum, hem de tarifi yazıyorum :)) Buyrun içeri;


Şimdii öncelikle malzemeleri bi sıralayalım;
  • 1 kg aşurelik buğday
  • yarım kg nohut
  • yarım kg kuru fasulye
  • 1 sb pirinç
  • 8-10 sb şeker
  • 1 elma
  • 1 portakal kabuğu {doğranmış}
  • 1 limon kabuğu {doğranmış}
  • 2 sb kuru üzüm
  • 1 paket incir {doğranmış}
  • 1 paket kuru kayısı {doğranmış}
  • 250 gr fındık
  • 250 gr fıstık
  • 10-15 karanfil
  • nar

Malzemeler çok görünebilir gözünüze, aldırmayın. Pişince çok olacak ki komşulara da dağıtılacak :) Pintilik de yapmayın :) aşure dediğin meyvalı, aromalı olur. Yok arkadaş ben kendime yapacağım derseniz, hepsini 4'te 1 oranına düşürmenizi öneririm. Tenceremi göreceksiniz zaten fotoğraflarda. Geniş bi tencere :))

Geceden nohut, fasulye ve buğdayı ayrı ayrı kaynatıyoruz. Ama çok pişmesinler çünkü diğer malzemelerle de pişecekler içinde erime ihtimalleri var. Kaynattıktan sonra suyunu süzmüyoruz çünkü suyu sabaha kadar içlerine çekmeleri lazım. Sabah olunca tencereyi ateşe koyuyoruz, içine nohutu, fasulyeyi ve buğdayı atıp üstünü geçecek kadar da sıcak su döküyoruz. Malzemelerin üzerindeki fotoğraf bu hâli.. Bu arada 1 elmanın kabuğunu soyup küp küp doğruyoruz, ki yukarıdaki fotoğraf da elmalı hâli :) Hemen ardından da fındık ve fıstığı (kabuklularsa kabuklarından ayırıp) tencereye atıyoruz. Onlar kendi hâllerinde pişerken, biz yine doğrama tahtasının başına geçiyoruz.

Kuru kayısıyı doğramaya başlıyoruz. Doğradıktan sonra da tencereye gönderiyoruz. Bu arada, suyunu çektikçe içine sıcak su eklemeyi unutmayın sakın! Hemen ardından incir, portakal ve limon kabuğuna geliyor.

Onları da doğramanızı öneririm. Portakal kabuğunu rendeleyenler var da, o zaman aromasını pek alamıyorum ben. Böyle mini mini doğramak daha güzel. Hem kaşıktan ağzınıza geldiği anda damağa inanılmaz bi tat bırakıyor :)) Neyse doğrama işlemi burda bitiyor. Bu arkadaşlar da tencereye gitti :) Geldik işin en çetrefilli kısmına :))) Narları kabuğundan çıkarmak;

Nar benim ölüp bittiğim bi meyva değildir. Ama aşurenin üzerinde güzel oluyor şimdi yukarda Allah var :)) Narı kabuğundan çıkarmanın en kolay yolu; ikiye böldükten sonra kabuğun dışına bıçakla vurmak. Ben tahtanın üstüne doğru eğdiğim narın kabuğunu bıçakla dövdüm, dövdüm çıkardım. Sonra bu küçük kase doldu ve üzerlerini süsledim :) Bu işleri yapana kadar aşure kendine geliyor zaten. Suyu biraz kaynadıktan sonra da kaselere alıyoruz. Gerisi size kalmış. Ben robotta çektiğim ceviz, fındık ve fıstığı üstüne serptim. Tarçını çok severim, biraz da tarçın attım. En üste de tabii ki nar. Sonra kaşık kaşık yutuyorsunuz. Aşurenin adeti senede bi gün ama. Sevenler sık sık yaparlar. Afiyet bal olsun (:



8 yorum:

  1. İğrenç! Hiç sevmem baklava tarifi bekliyoruz :]

    YanıtlaSil
  2. Sensin iğrenç, antipatik :)) gel bi kase ye de gör iğrenç mi müthiş mi :p Baklavayı açmadım da sana baklava tarzı yaptığım bi tatlının fotoğrafını atayım :D

    YanıtlaSil
  3. vuhhu hu.. aşure! son 10 gündür midem aşure kazanına dönmesine rağmen bi 355 gün daha yiyebilirim.. lezzetli görünüyorlar :p

    YanıtlaSil
  4. hahaha aynen aynen :D:D eyvallah, afiyet olsun :p

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık valla.Olsa şimdi nasıl yerdim biliyor musun?Çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  6. Soner iğrenç demiş iyi mi?Heralde boş anına geldi (:
    Ablacım afiyet bal şeker olsun bizde yaptık dağıttık çok güzel.

    YanıtlaSil
  7. Soner ne anlar güzel tattan hayatı makarna olmuş onun :D sağol ablam Allah kabul etsin sizinkini de..

    YanıtlaSil

Yazın bakalım 😎