Cebimdeki Yabancı | 2018

Ferzan Özpetek filmleri aklımla oynar her zaman. Kafamın içinde boşluklar yaratarak biter gider. Bir türlü ikna olamam filmin nerede başlayıp nasıl bittiğine. Cebimdeki Yabancı da bu kategoriye balıklama atlamayı başardı. Filmde en sevdiğim detay tatlı tatlı germesi oldu. Kara mizah olarak nitelendirmek mümkün bu açıdan. En büyük aforizmalardan birisi olan "cehalet mutluluktur" cümlesini sorguluyor günümüz teknolojik dünyasında. Kendince bir cevap aldığını söylemek de mümkün. Hadi başlayalım!
Öncelikle film tek mekanda geçmesine rağmen kesinlikle sıkmıyor. Giriş notumda da yazdığım gibi tatlı tatlı gerilim vererek ilgiyi daima uyanık tutuyor. Filmin açılış sahnesinde evli bir çiftin, arkadaşlarının katılacağı bir yemek davetine hazırlanışını izliyoruz. Gece boyunca sunulan yemekler, yemeklerin hazırlanışı ve sofra düzeni nefisti. Masada bir eksikle başlıyor yemek ve sık sık o eksik konuğun oturması gereken yerden görüyoruz masayı. Bu bana, sanki o masadaki boş sandalyede ben oturuyormuşum hissi verdi ki filmin içine girebilmek adına önemliydi. Birbirini yıllardır tanıyan dört erkek ve üç kadından oluşan bir grup akşam yemeği için çiftlerden birinin evinde toplanırlar. Cep telefonlarının bizi esir alışından, telefonların bir nevi bizim "kara kutumuz" oluşundan falan bahsettikten sonra bir oyun oynamaya karar verirler. Herkes telefonunu masaya koyacak, çalsa da mesaj da gelse mail de düşse hepsine birlikte bakacaklardır. 

Film bir İtalyan yapım olan Perfetti Sconoscuiti'den uyarlanmış. Ferzan Özpetek'in filmi olunca İtalya'ya göz kırpmadan olmuyor. Hele ki yönetmen koltuğunda da Serra Yılmaz varsa... Oyuncu kadrosu da epey sağlam, Belçim Bilgin, Şebnem Bozoklu, Leyda Lydia Tuğutlu, Çağlar Çorumlu, Serkan Altunorak, Şükrü Özyıldız ve Buğra Gülsoy var kadroda. Kadro sağlam, tek mekanda yan roller olmadan 1.5 saat oynamak başarılı bir iş olmuş. Yakın zamanda izlediğim The Party filmini anımsattı bana yer yer. Al bu filmi, koy tiyatroya sırıtmadan oynar. Filmle ilgili beni boşluğa düşüren detaya gelirsek... Öncelikle spoiler vermemek için sıkıntıya düşüyorum ama o nasıl bir sondu yahu?! Ne anladık ki bu filmin sonunda? Sanırım tutamayacağım siz izleyin mailim yan tarafta var bana yazın! Son söz; cehalet mutluluk mudur? Evet arkadaşlar bilmemek mutluluktur. Her şeyi öğrenmeniz her zaman iyi olmayabilir. Bunu yalnız ikili ilişkilerimiz için değil tüm hayatımız için söylüyorum maalesef. Ve unutmayın filmde de dendiği gibi "her çift tartışır, ama önemli olan bu tartışmalardan haklı çıkmak değil, mutlu çıkmaktır". İzleyin, keyif alacaksınız. Sezen Aksu, dokunduğun her yere çiçek açtırıyorsun. Ömrüne bereket! Fragman ve bilgilerle noktayı koyar kaçarım. İyi seyirler!
Vizyon Tarihi: 02 Şubat 2018
TR Dağıtım: CGV Mars D.
Şirket: BKM, Frigo Film, İmaj
Filmin Türü: Gerilim, Komedi
Yapım Yılı: 2018
Süre: 95 dakika
Yönetmen: Serra Yılmaz
Senaryo: Murat Dişli
Oyuncular: Belçim Bilgin, Şebnem Bozoklu, Leyda Lydia Tuğutlu, Çağlar Çorumlu, Serkan Altunorak, Şükrü Özyıldız, Buğra Gülsoy

Konu: Yedi eski arkadaş akşam yemeğinde bir araya gelir ve yemek boyunca bir oyun oynamaya karar verir. Herkes telefonlarını masaya koyacak, telefona gelen her mesaj ve bildirim yüksek sesle okunacaktır. Zaman ilerledikçe yeni sırlar ortaya çıkar, ilişki dengeleri altüst olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎