BlacKkKlansman ~ Karanlıkla Karşı Karşıya | 2018

İlk cümlelerimi kesinlikle olumsuz anlamda kurmuyorum. Keyifle söylüyorum ama; hayatımda izlediğim en ırkçı filmdi. Hiç bu kadar ırkçılığa maruz kalmamıştım. Film zaten bunun üstüne kurulu kabul, ama bütün sülaleye küfür olur ya, bu filmde de neredeyse bütün ırklara, milletlere, dinlere karşı yapılan bir ırkçılık vardı. İronikti ve lüzumsuz derecede keyifliydi. Kara mizah denilen şey gözümde tam da bu sanıyorum. Bu filmde eğlenmiş olmak dilerim bundan keyif aldığım anlamına gelmemiştir yahut içimde bir yerlerde ırkçı bir pislik yoktur diye düşünmedim değil. İtiraf da geldiğine göre filmi konuşmaya başlayabiliriz.
En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi kurgu, en iyi yapım tasarımı, en iyi film müziği ve en iyi uyarlama senaryo dallarında 2019 Oscar adayı. Adaylıklar arasında en iyi yardımcı erkek oyuncu benim için en sağlam olduğu dal. Çünkü Adam Driver'ın performansı gerçekten filmin lokomotifiydi. Bana filmde en keyif veren detaydı kendisi. Filmde, polislik yapmaya yeni başlamış bir arkadaş var. Bu arkadaş birden kendini beyazların karşısında olan "siyah gücü (black power)" savunan bir grubun içinde buluyor. Hikaye bu ya, görev araştırması yaparken beyazların üstün ırk olduğunu savunan başka bir gruba da bir gazete ilanı ile dahil oluyor. Fakat sıkıntı şurada; arkadaşın kendisi de siyahi olduğu için 2. gruba girmesi fiziksel olarak imkansız. Başka bir polis arkadaşı olan Flip Zimmerman'dan beyazların grubuna dahil olmasını istiyor. Bu arada 2. grup yalnızca siyahilerden değil, gaylerden, Yahudilerden, İtalyanlardan, kısaca dünya üzerinde beyaz veya Amerikalı olmayan herkesten (America first) nefret eden bir grup. Flip'ciğim de soy adından anlayacağımız üzere bir Yahudi. Yani kendi içindeki çelişkileri ekrana yansıtan bir filmdi.


Lüzumsuz derecede tatlı bir film ki bu kadar tatlı bir filmin en iyi film dahil 6 dalda aday gösterilmesine şaşkın gözlerle baktığımı itiraf etmeliyim. Film bir suç komedisi aslında. İzlediğim diğer filmlerde olduğu gibi şahane müzikleri var. Dönem filmi olmasının da bunda etkisi büyüktür kanımca. Filmin ötesinde insanların 21. yüzyılda halen kendilerini üst yahut x kişiyi/ırkı/inanışa sahipleri alt görmesini mantığım almıyor ve bilenler bilir mantığımın almadığı şeyler benim bünyede rahatsızlık hissetmeme sebep olur. Film de tam bu rahatsızlık veren görüntülerle bitiyor. Spike Lee diyor ki filmin sonundaki görüntülerle; tamam gençler güldük eğlendik ama şöyle gerçekler de var. Görüntüler spoiler olmadığı için açık açık yazmakta bir sıkıntı görmüyorum. Ama bundan sonraki cümleler spoiler'ımsı olabilir. Çok uzak tarihte değil 2010'lu yıllarda Amerika'da yaşanan ırkçılık görüntüleri var. Filmde de işlenen cemaatin bildiğin meşalelerle bir alana toplanması, yahut arabaların taşlanması, arabaların insanların üstünden geçmesi, Amerika'ya başkan olmuş çakma sarışın beyefendinin konuşmalarının görüntüleri var. Verilmek istenen mesajı çaaat diye suratına vurup kaçıyor Spike Lee. Müthiş kurgu gerçekten. Kalben söylüyorum izleyin. Filmden bilgiler ve fragmanla noktayı koyuyorum. Şimdiden iyi seyirler.

Vizyon tarihi: 28 Eylül 2018 
Süre: 2s 16dk
Yönetmen: Spike Lee
Senaryo: Spike Lee , David Rabinowitz
Oyuncular: John David Washington, Adam Driver, Topher Grace, Laura Harrier, Ryan Eggold
Tür: Biyografik, Polisiye
Ülke: ABD

Konu: Karanlıkla Karşı Karşıya, kenti ele geçirmeyi planlayan bir örgütü durdurmaya çalışan bir dedektifin hikayesini anlatıyor. Ron Stallworth, Colorado'da yaşayan Afro-Amerikan bir polis memurudur. Ortağı Flip Zimmerman ile birlikte çalışmaktadır. İkili Ku Klux Klan'ı durdurmak için mücadele vermektedir. Ron, örgütün şehri ele geçrime girişimlerini engellemek için gizlice örgütün içine sızmaya çalışır. Grupla iletişime geçen ve aşırı ırkçı biri gibi davranan Ron sonunda amacına ulaşır. Grubun toplantılarına katılmaya başlayan Ron, Klan’ın büyük kurucusu ile yakın ilişki kurar. Genç adam Ku Klux Klan'ına başarıyla sızmakla kalmayıp, yerel bölümün de başına geçer. Bu sırada Stallworth’un kimliğine geçen ortağı Zimmerman, ölümcül bir komployla ilgili bilgilere ulaşır. Peki Afro-Amerikan bir polis memuru, beyaz üstünlüğünü savunan bir örgütün içinde kimliğini gizli tutmayı nasıl başaracaktır?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎