Jojo Rabbit ~ Tavşan Jojo | 2019

Oscar adayları açıklandı. En iyi film adaylarından izlemediklerimin fragmanlarını seyrediyorum. Hani her sene benzer filmler aday oluyor diyoruz ya en iyi film dalında, işte bu film o her sene aday çıkaran ikinci dünya savaşı türünün bir örneği. Fragmanı izlerken bile "bu film oscar adayı olsun diye yapılmış" cümlesi yanıp yanıp söndü kafamda. Fakat izledikten sonra fark ettim ki kendi içinde o kadar keyifli ve bir o kadar farklı. Neymiş Tavşan Jojo'nun alametifarikası hadi konuşalım.
Jojo, 10 yaşında Hitler dönemi Almanya'sında yaşayan ve Hitler hayranı olan bir velet. Genç Nazi Ordusunun bir neferi. Naziler tarafından eğitimleri verilen bir çocuk kampına katılıp orada savaşa ilişkin bir şeyler öğrenmeye çalışıyor, Nazi propagandaları yapıyor. E haliyle Yahudilerden de nefret ediyor. Hitler'e o kadar hayran ki hayali arkadaşı da o. Annesi Rosie (Scarlett Johansson) ise tam tersi savaş karşıtı, hümanist, kızını kaybetmiş eşinden haber alamayan, tüm vaktini savaşı durdurmaya ve oğlunu daha iyi biri olarak yetiştirmeye çalışan bir kadın. Ölen kızının arkadaşlarından Elsa'yı (Yahudi) öldürmesinler diye kendi evinde gizliyor. Evde kaldığı bir gün Jojo, Elsa'yı buluyor ve asıl hikaye başlıyor. Özgürlüğün, bazen sokağa çıkıp dans edebilmek kadar basit olduğu şeklinde okunan bir alt metin okudum ben ve çok hoşuma gittiğini itiraf etmem gerekiyor. 

Film bir 2. Dünya Savaşı hikayesi olmasına rağmen o kadar sevimli ki izlerken yüzümdeki tebessüm hiç kaybolmadı. Öte yandan "bu bir savaş filmi" fikrini de bazı sahneleri ile surata vurup kaçarak öyle çarpıcı şekilde hissettiriyor ki, duygulanmamak elde değil. Naziler, Almanlar, Yahudilere ilişkin epey sarkastik yorumlar mevcut aslında çok büyük bir trajedi olan Hitler-Yahudiler-Soykırım mevzusunu hicivsel bir dille anlatıyor ki bu cüretkar tavır bile beni tatmin etti. Filmde Jojo'nun en iyi arkadaşı (aslında en iyi ikinci arkadaşı - spoiler yok) Yorki, beni en çok eğlendiren karakter oldu. Erkek çocukları bu kadar şapşik olmak zorunda mı?! Jojo en iyi film, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi kurgu, en iyi kostüm tasarımı, en iyi uyarlama senaryo ve en iyi tasarım oscar dalları olmak üzere toplam altı adaylığı mevcut. İyi ki de en iyi film başta olmak üzere tüm bu dallarda aday olmuş. Çünkü oscar adaylığı olmasaydı muhtemelen ben bu filmi ıskalardım. Ve eğer izleyememiş olsaydım da üzülürdüm. Siz de üzülmeyin ve mutlaka izleyin.
Yayın Tarihi: 31 Ocak 2020
Süresi: 1s 48dk
Tür: Savaş filmi, Komedi, Dram
Yönetmen Taika Waititi
Oyuncular: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson
Ülke: ABD
Konu: Hitler'in ordusunda yer alan Jojo Betzler adındaki bir çocuk, annesinin evlerinde Yahudi bir kızı gizlice misafir ettiğini öğrenir. Kız, evlerinin çatı katında kalıyordur. Tabii bu durum en yakın sırdaşı hayali arkadaşı Adolf Hitler olan Jojo'nun kafasında büyük bir karmaşaya yol açacaktır. Hayali arkadaşı olan Hitler, hiç de orijinalindeki gibi değildir. Jojo'nun bu korkunç ırkçılığa karşı gelmek için mücadele etmesi gerekmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎