Bursa Bülbülü | 2023

Kimin yaptığı filmi her türlü izlersin sorusunun bendeki iki karşılığından birisidir Ata Demirer. Hatta büyük ihtimal de ilk sıradadır. Bursa Bülbülü filminin senaryolaşma, çekim, montaj ve nihayet de yayınlanma aşamalarını sosyal medyasından paylaştıkça takip ediyor ve büyük merak duyuyordum. Filmin dijitalde yayınlanması ise bir süre daha evde kalmak zorunda olan benim için ekstra sevindirici oldu. Zira vizyondaki süresini kaçırmam çok olasıydı. Cuma akşamı maçtan sonra izledim ve tek kelimeyle BA YIL DIM! Buraya da yansıması lazım tabii ki. Haydi.
Önce konusu. Filmde Ata Demirer, Bursa'da yaşayan bir şarkıcıyı, Cengiz Sezen'i canlandırıyor. 80'li yılların o Türk Sanat Müziğinden Arabesk'e kayan türü olan ve piyanist şantörler tarafından icra edilen "Taverna Müziği" olarak niteleyebileceğimiz tür baskın filmde. Cengiz Sezen'in tarzı da bu. Cengiz Kurtoğlu gibi söylediğinden dem vuruluyor hatta filmin içinde bir yerlerde. Neyse dağılıyorum, öze döneyim. Cengiz kaset yapmak istiyor, yıllarını müziğe vermiş. Kaset yapabileceği bir şarkıya denk geliyor. Fakat şarkının sahibi şarkıyı başkasına sözlüyor, şarkı sahibinin oğlu ise Cengiz ile anlaşıyor. Bu vesileyle de ailenin içine giriyor. Ailenin kızı Arzu ve oğlu Taşkın ile Bursa Bülbülleri isimli bir grup kuruyorlar ve Bursa'nın kallavi mekanlarında çalmaya başlıyorlar. Bülent Ersoy'un alt grubu olarak çıkıyorlar. Gazinocular kralı olarak bilinen Fahrettin Aslan'a kadar uzuyor hikayeleri. Konusunu anlatacağım diye bütün filmi yazıyormuşum... Yok yok tamam bu kadar yeter. Bir küçük spoiler vermeden geçemeyeceğim yine de. Devekuşu Kabare vardır Zeki Alasya ile Metin Akpınar'ın yaptığı. Filmde Devekuşu Kabare'yi izlemeye gidiyor ekip. Ve Ata, Metin Akpınar'ın kurban kesimini anlattığı sahneyi, Metin Akpınar olarak oynuyor. Burada da bir ustaya saygı var. Sırf bu saygı duruşları için bile sevilirsin Ata!

Ben Ata Demirer'i çok sevdiğim için yanlı bakıyor olabilirim, kabul ederim. Gel gelelim başından beri onu izleyen biri olarak gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki, bugüne kadar yaptığı en iyi film. Bunun en önemli sebebi de filmin finali. Büyük ters köşe. Bırak bir komedi filmini en baba dram filminin bile finalini böyle bitirmek cesaret ister, izleyenler anladı bile. Bir de bu filmi diğer Ata filmlerinden benim özelimde ayıran detay başrolü paylaştığı Özge Özacar'ı Ata'dan daha çok sevmemdi, bu pek olmaz. Oynadığı Arzu karakteri kadar sevimli şeyi çok az gördüm. Buradan diğer oyunculara da bir pas atmak gerekirse Toygan Avanoğlu'nu, Melek Baykal'ı ve özellikle Bülent Ersoy'un gençliğini canlandıran Neslihan Arslan'ı izlerken çarpıldım. Zeki Müren'e, Müzeyyen Senar'a, Bülent Ersoy'a, yani Bursa'nın topraklarından yetişmiş bu müthiş seslere bir saygı duruşu gibiydi film. Eh, bu isimlerin arasına Bursalı olan Ata'yı da eklersem hadsizlik etmiş olmam herhalde. Zira filmin soundtrack albümünü -evet filmin bir müzik albümü var- üç gün ve üç gecedir dinlediğimden sesinin parlayışına istinaden söylüyorum bunu. Soundtrack için ayrıca bir yazı yazmak lazım. Beyaz Zambaklar ve Unutma Beni isimli iki şarkı yazmış ki Beyaz Zambaklar'ı benim diyen arabeskçi yapamaz. Albümle ilgili bir de Bülbül Kasidesi'ni eklemem gerekiyor. Dinlemeden önce bir yere oturun. Çünkü yumruk yemişe çeviriyor insanı. 

Kocaman kahkahalar vaat etmiyor film. Fragmanı izlediyseniz fark etmişsinizdir. Zaten kocaman kahkahalar atmayalı ne kadar zaman oldu bilmiyorum. Fakat samimiyet, iç ısıtma, özetle feel good movies dediğimiz janra bir film eklenecekse, ters köşe olduğum finali dahil, bu film atılır bence. Dönem filmi olduğu için mekanlar, kıyafetler, müzikleri zaten konuştuk, arabalar falan içine alıveriyor insanı. No name isimlerle, büyük büyük oynamadan, küfürü doğal hayatta kullandığımız kadar kullanarak, ters köşeye yatıran sonuyla nasıl film yapılır çatır çatır göstermiş Ata Demirer. Filmden eleştireceğim hiçbir detay hatırlamıyorum gerçekten. Haydi zorlamayla bir tane çıkarayım nazar boncuğu olsun. Filmde çok güzel müzikler var. Taverna müziği dedik. Bir Gündüzüm Seninle gelse nefis olmaz mıydı? Çıkış tarihine baktım 82'ymiş. Olurdu hani. Adetimdir, paylaşayım, filmin Imdb notu 7/10. Benim için çok net 8,5 üstü. Fakat demin de dediğim gibi ben bir parça taraflıyım. Daha objektif biri değerlendirirse, yorumlar açık aşağıda. Girişte de dediğim gibi, Ata Demirer'i çok severim. Bütün filmlerini keyifle izledim, izlemeye devam ediyorum. Bursa Bülbülü ise Ata daha iyisini yapana kadar favorim oldu. Film Disney+ platformunda yayında. Iskalamayın. Fragmanla kapatıyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎