The Irishman ~ İrlandalı | 2019

Efsanelerin buluştuğu kadroya ait bu filmi, ha izledim ha izleyeceğim derken bu vakte kadar geldim ve Netflix evimizin rahatlığında sonunda Irishman'i bana izletmeyi başardı! De Niro, Al Pacino ve Pesci'nin oyunculuğunda Scorsese yönetiminde neler başarılabileceğini hayal bile edemezken film capcanlı karşımızda duruyor. Nedir peki Irishman, ne anlatır hadi biraz çekiştirelim.

Çok enteresan birkaç bilgi var elimde filme dair, hemen ilkini salıyorum. Bu filmin çekimlerinin yapılacağı ilk olarak 2010 yılında duyurulmuştu. Yazıyı okuyan siz ve bunları yazan ben kim bilir hayatımızın hangi döneminden geçerken sadece bir plan olan bu film tam 9 sene sonra izleyicisiyle buluşmayı başardı. Bir kitap uyarlaması olan film özet olarak mafya/suç türünde. Filmle ilgili enteresan bir diğer detayı da buraya sıkıştırayım. Filmdeki şampiyonlar ligi kadrosu yani Al Pacino, De Niro ve Pesci çeşitli efektler kullanılarak yarı yaşlarına indirilmiş filmde. Teknolojinin hayatımızın her alanına nüfuz etmesine dair tedirginliği olanları delirteyim: EVET SİNEMAYA DA! Yukarıdaki fotoğraf mesela bu efektlerle ilgili. Soldaki elbette orijinal. Sağdaki ise efektlenmiş hali, aradaki farkı görebiliyorsunuz değil mi?!

Film tam 3.5 saat (210 dakika) fakat hop diye başlayıp hemen bitiveriyor. Ne ara geçti o 3.5 saat anlamıyorsunuz bile. Zaten tür olarak sıkılmaya fırsatımız olmuyor pek. Filmde 3 dönem var. Bu 3 dönemde De Niro, Al Pacino ve Pesci'nin bir derneğin çeşitli kademelerinde görev yaparken görüyoruz. Dernek dediğim de bildiğin mafya yani. De Niro'yu kiralık katil olarak izliyoruz filmde. Bağlılığı ve sadakati ile o kadar kıymetli konuma geliyor ki "İrlandalı", kuruluştaki en mühim adamlardan birisi oluyor. Çarpıcı oyunculuk performanslarıyla bu yıl izlediğim en iyi işlerden birisi -bence en iyisi-. Fakat filmin dijital platformlarda yayınlanması sebebiyle muhtemelen ödül falan vermezler. Umarım yanılırım. Diğer üzücü detay ise daha önce 4 kez birlikte izleme şansı bulduğumuz De Niro - Al Pacino ikilisini muhtemelen son kez bir arada gördük ve bu da bir devrin sonu demek. Fragman aşağıda. İzlemeyenler izlesin, izleyenler susmasın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎