The Durrells | 2016-2019

Muhtemelen çekilmiş ve çekilecek olan en pozitif dizidir Durrell ailesinin hikayesi. Ben kendileriyle bir öneri sayesinde tanıştım ve hikayelerine şahit olmaktan çok büyük keyif aldım. Dün itibariyle de veda konuşmasını yaparak ayrıldık. Bu kadar ışıl ışıl bir dizi gölgeler arasında kalmayıp daha çok izlenmeli, daha çok keşfedilmeli. From Scratch'ın duygu yoğunluğu açısından taban tabana zıttı. Eh, o kadar depresif ve dramatik bir işi anlattıysam, Durrell familyasının sarı sıcak hikayesini de anlatmalıyım. Öyleyse başlıyorum.
Öncelikle dizi bir kitap uyarlaması. Kitapsa bir nevi otobiyografi. Ailenin küçük oğlu Gerald Durrell, ki kendisi ünlü bir yazarmış, Corfu Triology (Korfu Üçlemesi) adında bir kitap yazmış. Canım BBC de bu üçlemeden nefis bir dizi çıkarmış. Dizinin şöyle bir konusu var; Louisa Durrell, ailenin annesi, eşini kaybetmesinin ardından geçim derdine düşer ve üç oğlu, Larry, Leslie, Garry ve bir kızı Margo'yu alarak bir Yunan adası olan Korfu'ya taşınırlar. Korfu Ege'de, Korfu masmavi, Korfu yemyeşil, Korfu'da denize nazır nefis bir köşke yerleşirler ki tek manzaraları Ege'nin sonsuz maviliğidir. Aile Korfu'da 4 sene geçiriyor. Geçirilen bu 4 senede yerel halkla ve ailenin birbiriyle olan ilişkilerini izliyoruz. Sıkıntı her ailede olduğu kadar var. Ama o sıkıntıları asla bir Kemalettin Tuğcu eseri gibi izlemiyoruz. Dizi hiçbir noktasında drama yönelmiyor, bunu tercih etmemiş. Büyük ihtimalle yazar Korfu'da geçirdiği o 4 seneyi en tatlı haliyle anımsamak istiyor ve okura, neticede de izleyiciye bu şekilde aktarıyor. Tatlı dedim ya, bu diziyi tek bir kelimeyle anlatacak olsaydım seçeceğim kelime açık ara tatlı olurdu. 

Dizide her karakter şahsına münhasır. Anne Louisa'yı oynayan Keeley Hawes çok güzel bir kadın ayrıca sevimli de. Evin büyük oğlu Larry'i The Crown'dan da tanıdığımız, en azından ben oradan anımsadım, Josh O'Connor oynuyor. Dizinin bilhassa ilk bölümlerinde bir Charles'lık yapacak bu hırt diye bekledim durdum ama çok net favorimdi Larry karakteri. Hem ailesine bağlı hem de arkasını dönüp gidebilecek kadar bağımsız. Evin büyük çocuğu olmasının gerektirdiği şekilde annesinin hem evladı hem de en iyi arkadaşı ve dayanağı (şair burada kendisine atıfta bulunmaktadır). Ortanca oğlumuz Leslie'yi Callum Woodhouse isimli oyuncu canlandırıyor. Leslie biraz savruk bir çocuk ki ortancaların hangisi değildir? Ailenin tek kızı Margo, Daisy Waterstone tarafından canlandırılıyor, çok akıllı olmayan, kendini ispat etmeye çalışan bir ergen. Büyük büyük fikirleri var ama tamamının altı boş. Büyüdüm, büyüyorum, büyüyeceğim iddiasını hiç kaybetmiyor 4 sezon boyunca. Ailenin en küçük bireyi Gerry, Milo Parker ile hayat buluyor. Gerry dizinin başında hayvanlara büyük ilgisi olan sevimli bir oğlan çocuğuyken dizi süresince resmen elimizde büyüyor. Ergenliğe girişine, sesinin çatallanmasına, yüzünün değişimine şahit oluyoruz izlerken. Yan karakterlerden favorim Theo'ydu. Entelektüel bireylere dizi izlerken bile çarpılabiliyorum evet. 

Dizi BBC yapımı ve Gain platformunda mevcut. Her bölümü yaklaşık 40-45 dakika arası sürüyor. 4 sezon altışar bölümden 28 bölümden (3. sezonda 8 bölüm var) oluşuyor. Ben bu yazıyı yazarken dizinin Imdb puanı 8.2/10'du. Sıcacık bir dizi Durrells. Manzaraları, Ege'nin güzelliğini, zeytin ağaçlarını, zaman zaman İngiltere'ye çakılan selamları, bir grup "soğukkanlı" İngiliz ile yerel halk olan ve "sıcakkanlı" olarak etiketleyebileceğimiz Yunanlıların arasındaki uyum çabalarını gülümseyerek izliyorsunuz. Korfu, Ege'nin birçok noktası gibi yeryüzündeki cennet gibi. Diziyi izlerken gidip yaşama arzusu hasıl oluyor bünyede. O sarı sıcak manzaraları takip ederken 40 dakikanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz adeta. Bir bölüm, bir bölüm daha derken dizi bitiveriyor. Ben bitmesin diye biraz yayarak izledim, başlamaya karar verirseniz yüksek ihtimalle benzer hisler yaşayacaksınız. Iskalamayacağınızı umuyorum. Iskalarsanız da siz kaybedersiniz, o kadar da netim :)

Dipnot: Türklere çakılan selamlar var. Spoiler olmasın diye bahsetmedim. O kadar tatlı ki bu selamlar bile gülümsetecektir :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎