Anadolu Kartalları | 2011

Yerli sinemada genç oyuncuların ön plana çıktığı filmler hep ilgimi çeker ve takip etmeye de çalışırım elimden geldiğince. Hava Kuvvetleri Komutanlığının yüzüncü yılı şerefine çekilen, Anadolu Kartalları da yazdan beri izlemek isteyip de izleyemediğim bir filmdi. Hafta sonu nihayet izleyebildim ve çok beğendim. Hala izlememiş olanlara şiddetle tavsiye ederim. Gelelim filmden ayrıntılara; 

Bi kere en son söyleyeceğim şeyi en başa yazayım. Filmin müzikleri Ozan Doğulu'ya ait. Filmin tanıtımını yapan video klip de Kenan Doğulu'nun seslendirdiği Güle Güle parçasıyla beni yerle yeksan etti Doğulu Kardeşler. Filmde kullanılan müzik ne kadar başarılıysa, filme bakış açısı da o derece yumuşuyor, en azından benim için böyle. Filmde oyunculuklar vasatın biraz üstünde. Şu isim şahane ön plana çıkmış diyebileceğim bir isim yok. Belki, biraz, çok büyük bir rolü olmamasına rağmen Şevket Çoruh'un performansı başarılıydı diyebilirim. Özge Özpirinççi de ön plana çıksın hemen burada. Okulunu birincilikle bitiren ilk kadın pilot olarak verildi filmde. Keşke film Ahmet rolü üzerinden değil de, Ayşe rolü üzerinden yürüseydi. Çok daha başarılı olurdu bence. Engin Altan'ın replikleri gereksiz ağır geldi ki bu noktada senaryo eleştirilebilir. Sürekli bir felsefi laflar etme çabası olmamış. Son olarak Hande Subaşı tarafından oynanan Burcu karakteri, Ahmet'in sevgilisi olan, sırıttı gibi geldi bana. Eleştirilecek yönleri bu kadar. Bir eleştiri de filmi izlemeden bik bik edenlere. Her uçaklı filmi Top Gun'la, Pearl Harbor'la, her iyi futbolcuyu Messi'yle kıyaslamayın artık gözünüzü seveyim.

İyiden kötüye ilerledim şimdi biraz daha iyi tarafa gidelim. Pilot olmak hiç bi zaman hayallerim arasında olmadı benim. Ama şöyle de bi gerçek var ki ölmeden önce yapmak istediğim yüz şeyden biri, uçakla seyahat etmek. Bu tecrübeyi de yaşamak lazım. İşte uçmak ve havayla alakası bu kadar olan benim gibi bir insanı kendisine bağlamayı başardı film. Sıkmadan, keyifle kendini izlettiriyor. Eğitim sahneleri hatta o sahnelerde anlamasam da yer yer kullanılan teknik terimler, okuldan beri bir arada olan beş karakterin sonuna kadar kopmaması, Türk Yıldızları'nın da filme dahil edilmesi, hatta 2023'te planlanan Solo Türk isimli Türk yapımı uçağın da filmle birlikte ilk kez görücüye çıkarılması filmdeki müthiş ayrıntılardı. Solo Türk o kadar güzel görünüyor ki, umarım ardı da gelir. İzlemesi keyifli bir filmdi Anadolu Kartalları. Hala izlememiş olanlara bir buçuk saatlerini ayırmalarını tavsiye ederim tüm kalbimle. Asla vakit kaybı değil çünkü film. Şimdiden iyi seyirler diler bilgiler, fragman ve spoiler içine tıkıştırdıklarımla vedamı yaparım.

Spoileeer!
Fatih'in Ahmet uyurken kaskının içine atla atla atla diye konuşması ve Ahmet'in sıçrayışı filmde en çok güldüğüm sahne oldu. Ayşe'yle Mustafa'nın naif aşkı çok güzeldi ve evet asker filmindeki aşk hoşuma gitti nolacağıdı? Zaten Mustafa'nın evlenme teklifi sahnesi ölümüne klişe de olsa içimi parçaladı. Burcu'nun Ahmet'in yanına gelirken parmağına o ipi bağladığını göstermek için el salladığı sahnede fondan ince ince Kenan'ın şarkı giriyor ya, işte orada benim gözler bi doldu bunu da itiraf edeyim.
Yapım: 2011 - Türkiye
Tür: Macera, Romantik, Gençlik
Süre: 86 dakika
Yönetmen: Ömer Vargı
Oyuncular: Engin Altan Düzyatan, Şevket Çoruh, Özge Özpirinçci, Ekin Türkmen, Alper Saldıran, Nuri Alço, Hande Subaşı, Ismail Filiz, çağatay Ulusoy, Alpay Kemal Atalan, İlhan Şeşen, Ayşe Tunaboylu, Ediz HUN
Müzisyen : Ozan Doğulu, Kenan Doğulu
Görüntü Y.: Uğur İçbak
Senaryo: Hakan Evrensel
Yapımcı: Murat Akdilek

Konu: Türk Hava Kuvvetleri'nin kuruluşunun 100'üncü yılı şerefine çekilen 'Anadolu Kartalları' adlı Fida Film ve Bluelf Movie ortak yapımı filmde Türk Hava Kuvvetleri'nden mezun olmaya hazırlanan bir grup Harbiyeli öğrencinin maceraları anlatılıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎