Taare Zameen Par ~ Yeryüzündeki Yıldızlar | 2007

3 Idiots ve My Name Is Khan'ın ardından üçüncü Bollywood filmimi oldu Yerdeki Yıldızlar. Aamir Khan'ın filmlerine olan takıntım bu filmle daha da ilerlemiş bulunuyor. 3 Idiots'a yorum bırakarak bu filmi izlemelisin diyen pespembe'ye teşekkürü borç bilirim. Sayesinde arşivim çok hoş bir filme daha sahip oldu. Filmi çok sevdim. Yine hikayesini iç ısıtan şekilde işlemiş bir film var karşımızda. Ve tabii ki yine Aamir Khan'ın gülümseten, sevimli oyunculuğu. "Her çocuk özeldir" mottosuyla önümüze sunulan filmi yazının devamında ayrıntısıyla yazmak niyetindeyim. Bakalım neler çıkacak. Başlıyorum

Filmde disleksi hastalığına sahip Ishaan'ın hikayesini izliyoruz. Ishaan ailesinin 2. çocuğu. Abisi Yohan, ailenin parlak çocuğu. Derslerinde çok iyi, sınıfının birincisi, iyi bir sporcu; tam bir altın çocuk yani. Ishaan ise hastalığı sebebiyle derslerinde başarılı olamayan ve konsantre problemine sahip bir çocuk. Aile devlet okulunda disipline edemeyeceklerini düşündükleri Ishaan'ı, yatılı bir okula kaydettiriyorlar. Ishaan orada da başarılı olamıyor fakat içine kapanıklığını ve hastalığını okula geçici olarak gelen resim öğretmeni olan Ram Shankar Nikumbh fark ediyor. Ishaan'ın biraz daha ilgi ve özene ihtiyacı olduğunu söylüyor hem ailesine hem okul yönetimine. Bu arada Ram, zihinsel engelliler okulunda da öğretmenlik yapıyor. Ishaan'a gösterdiği ilgiyle önce okumasını sonra da yazmasını düzeltiyor. Senenin sonunda da okuldaki en başarılı öğrencilerden birisi olarak yaz tatiline çıkıyor Ishaan. Velet de Ronaldinho'nun küçüklüğü bu arada. Bu ayrıntı filmde en çok güldüğüm şeylerden biri oldu.


Eğitim sistemine tepki olarak yapılan her filmin başımızın üzerinde yeri var. Ama bu filmi özel kılan asıl durum, birilerinin ıslarla "engelli"-normal ayrımı yapıyor olduğu. Ayrı yerlerde okusunlar, ayrı yerlerde yaşasınlar, ayrı işlerde çalışsınlar, sürekli başkalaştırılsınlar... Birilerinin kafamıza sokmaya ve bize dayatmaya çalıştığı bu fikre karşı yapılmış bir film aslında. Girişte de söylediğim gibi her çocuğun özel olduğu gerçeğini hiçbir şeyin değiştirmeyeceğini anlatıyor film. Öğretmenliğin, anneliğin, babalığın ne kadar kutsal ama ne kadar özen istediğini tabii... Beni özellikle Ishaan'ın yatılı okula bıraktığında fonda çalan şarkı etkiledi. Ağladım evet. Bir çocuğun annesinden 8-9 yaşında ayrılmak zorunda kalması normal insanları ağlatacak bir durum -evet filmde bile olsa-. Yaklaşık iki buçuk saat olan filmi izlemenizi ziyadesiyle tavsiye ederim. Hint filmi diye hor görmeyin açın izleyin. Değeceğine emin olabilirsiniz. Fragman ve bilgilerle bağlayayım öyleyse. Şimdiden iyi seyirler.
IMDB Puanı: 8.4/10
Yapım: 2007 - Hindistan
Tür: Aile, Dram
Süre: 165 dakika
Yönetmen: Aamir Khan, Amole Gupte
Oyuncular: Aamir Khan, Darsheel Safary, Abhishek Bachchan, Tanay Chheda, Tisca Chopra, Bugs Bhargava, Megha Bengali, Alorika Chatterjee, Gurkirtan Chauhan, Ayaan, Vipin Sharma, Sachet Engineer
Müzisyen : Loy Mendonsa, Ehsaan Noorani, Shankar Mahadevan
Senaryo: Amole Gupte
Yapımcı: Aamir Khan, Ajay Bijli, Sanjeev K. Bijli

Konu: Harfleri sayıları algılama problemi yaşayan bir çocuğun çevresi ve ailesi tarafından tembel gerizekalı muamelesi görür. Çalışmayı öğrenebilmesi için yatılı okula verildikten sonra resim öğretmeni ile değişen hayatı ve başarısını anlatan bir film.


3 yorum:

  1. aman efendim, lezzetli bir film izlenmesine vesile olduysam ne mutlu bana:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi de Fanaa diye bir filmini indirdim onu izleyeceğim. Bakalım 3 idiots ve bunun kadar güzel olacak mı...

      Sil

Yazın bakalım 😎