Sanat Toplum İçindir

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarına devlet tarafından eğitim verdikleri binayı tahliye emri verilmiş. Verilen emir bununla sınırlı mı peki? Tabii ki hayır. Binayı tahliye etmemeleri halinde elektrik ve sularının kesileceği bilgisi de üniversite yönetimine bildirilmiş. Bunu duyan Serap durur mu? Bir tabii ki hayır daha...
Birincisi, ister müze yapılacak olsun ister başbakanlık ister cumhurbaşkanlığı genişletmek olsun amaç, eğitim verilen bir binayı işgal etmeyi talep etmek kesinlikle doğru değil. Hele ki bu binada fiziksel bir hasar, halkın ve/veya öğrencilerin sağlığına zarar getirecek bir durum yoksa ve bir de yeni bir yer önerilmeden yapılıyorsa külliyen yanlış.

İkincisi, gerçekten elektrik ve su kesintisi ile tehdit edildiyse üniversite yönetimi buna da tüy dikmek denir. Devletten hayrat olarak kullanılmıyor bu elektrik ve su. Devlete öğrenciler, öğrencilerin aileleri, öğretmenler ve okulun bizzat ödediği vergiler ödenerek üretilen elektrik, güya verdiğimiz vergilerle bize dönecek olan yol, su, elektrik kimden hangi hakla esirgenecek?

Üçüncüsü ve bence en önemlisi, gençlerden eğitimi ve sanatı alırsanız, nargile kafelerde ağzında sigara, masanın üzerinde babalarının arabalarının anahtarları, ellerinde tespihleri olan, dar gömlekleri göğüs çatalına kadar açık bırakılmış, yeni çıkmış sakallarının tüyleriyle oynayarak "kız kesen" hepsi birbirinin aynısı, tornadan çıkmış gibi nur topu bir geleceğiniz olur. Tabii istediğiniz buysa başka, hayrını görürsünüz. Öte yandan ileride naif, zevkli, ince çocuklar yetişmediğinden size diklenen, hiçbir lafınızı dinlemeyen, ağızlarından küfür eksik olmayan birer balta herkesin evine girecek olursa kimseye şikayette bulunamazsınız.

Bu ülkeyi, bu toplumu, bu dünyayı, hepimizi eğitim kurtaracak. Vicdanlı, merhametli, inançları kuvvetli nesiller eğiterek çıkacağız bu çukurdan. Eğitemezsek o çukura hep birlikte düşüp çamurun içinde boğulacağız. 

Dilerim Mimar Sinan Üniversitesi bu olayın altından binalarını kaybetmeden kalkabilirler. Sanat hepimiz için... Açın kalbinizi... Müziğe, tiyatroya, sinemaya, edebiyata açın... Bırakın ruhunuz yıkansın pırıl pırıl olsun. Sanat akciğerlerinizi zehirlemez. Beyninize olmayan şeyleri göstermez. Sizi yabanileştirmez. Mutlu eder. Duyarlı olmanızı sağlar. Bırakın, at gözlüklerinizin içine bir lokmacık ışık girsin. Korkmayın, acımayacak.

#msgsüevindekalsın, #çıkmıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎