Inception {Başlangıç - 2010}

Bi film Imdb'den 9'un üzerinde puanı çok zor alır. Inception ise bu puanı, hatta daha fazlasını haketmiş. Ben dün izleme fırsatı bulabildim. İzledikten sonra Galatasaray maçında dağılmamış olsaydım, dün akşam yazmaya niyetliydim. Neyse, geç olsun güç olmasın bakalım..

Film özellikle finaliyle dikkat çekiyor ki oraya birazdan geleceğiz. Biraz filmden bahsedelim. Christopher Nolan imzası taşıyor film. Nolan'ın adının geçtiği yerde kalite vardır. Bu yüzden filmle ilgili ilk söylentiler çıkmaya başladığında bile dikkat çeken bi yapım oldu. Gel zaman git zaman, 200 milyon dolar gibi bi bütçe kullanılarak film çekildi ve ülkemizde de 30 Temmuz'da gösterime girdi. Oynadığı bi çok salonda da kapalı gişe yapmış. Hasılatıyla da beklenen bi çok filmi geride bırakmayı başardı. Ülkemizde ise vizyonda kaldığı 18 haftada, 1 milyon 100bin izleyiciye ulaşmış. Filmin öncesinde çok ses getirdiği, vizyona girdikten sonra da büyük bi kesim tarafından beğenildiğini söylemek mümkün. Şimdi gelelim filme ve anlattığı şeylere..

Film çok yeni olduğu için pek ayrıntı vermemeye çalışacağım. Senaryonun üstüne kurgulandığı fikir, ilk etapta saçma veya anlaşılmaz gelebilir. Fakat filmin içine girdikçe, soluksuz izleyebileceğiniz şekilde yazılmış, yönetilmiş ve tabii ki oynanmış. Filmde benim favori karakterim, Ellen Page'in oynadığı Ariadne.. Ariadne filmde başrolümüz Cobb'a yardım eden öğrenci-mimar rolünde. Bi nevi Cobb'un rüyalarını tasarlayan hatun. Ariadne, filmde -en yakın arkadaşları dahil- Cobb'u (Leo'yu) çözebilen, içini görebilen tek karakter. Hayır Ariadne ile Cobb arasında duygusal bi yakınlaşma olmuyor. Cobb'un yaptığı iş fikir hırsızlığı. İnsanların bilinçaltına girip oraya minicik bi fikir yerleştirmek. Cobb'a göre, o fikir zamanla gelişiyor ve Cobb'un yerleştirdiği fikir olmaktan çıkıp, bireyin kendi fikrine dönüşüyor. Filmde rüya içinde rüyalar oluşuyor. Öyle ki birinci evre, ikinci evre diye adlandırılıyor. Filme dair ekleyeceğim son şey, final senaryom. Zira Nolan sağolsun biraz muallakta bırakmış izleyenleri. Bu yüzden spoiler uyarısı vererek yazıyorum. Uyandırayım :))

Spoileeer!

Filmde Cobb'un gerçeklik sembolü olarak kullandığı topaç, filmin son sahnesinde yine Cobb tarafından masada döndürülmeye başlıyor. Dönüyor, dönüyor, dönüyor.. Düştüğünü yahut durduğunu görmüyoruz. Bu sebep vesilesiyle, bence Cobb, arafta kalmıştır. Gerçek ise, büyük ihtimalle eşinin öldüğü dünyadır. Yani Cobb 3. rüya evresinde eşinden ayrılamamış ve onunla orda kalmıştır. Peki hatun nerde o zaman diye soracak olursanız da, Ariadne'ın onu vurduğunu anımsatırım :)


Filmle ilgili genel bilgiler ve fragman ile de konuyu bağlar vedamı ederim. İzlemeyenlere şiddetle tavsiye film. O 2.5 saat asla boşa gitmez. Ama izlemezseniz, kaybedeceğiniz şeyler olabilir :) iyi seyirler şimdiden..

IMDb: 9.3/10 (52,050) votes » Top 250: #3
Yapım: 2010, ABD, İngiltere
Tür: Aksiyon, Gerilim, Gizem, Suç
Yönetmen: Christopher Nolan
Senaryo: Christopher Nolan
Senaryo (Kitap): Jonathan Nolan
Yapımcı: Christopher Nolan, Jordan Goldberg, Emma Thomas, Zakaria Alaoui
Görüntü Yönetmeni: Wally Pfister
Müzik: Hans Zimmer, David Julyan
Filmin Websitesi: inceptionmovie.warnerbros.com
Vizyon Tarihi: 30 Temmuz 2010 (Türkiye)

Oyuncular:
Leonardo DiCaprio (Cobb), Michael Caine (Miles), Ellen Page (Ariadne), Joseph Gordon-Levitt (Arthur), Cillian Murphy

Konu: Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) çok yetenekli bir hırsızdır. Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb’un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Ancak, aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği herşeye malolmuştur. Cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız “başlangıç”ı tamamlayabilirse. Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır. Ama ne dikkatle yapılan planlamalar, ne de uzmanlıkları, onları, her hareketlerini önceden tahmin ettiği anlaşılan tehlikeli düşmanlarına karşı hazırlıklı kılabilir. Bu, gelişini sadece Cobb’un görebildiği bir düşmandır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎