Yeşilçam'da en çok yakışan 5 çift

O filmlerin tadını, filmlerdeki naifliği, usul usul bakışları, aşkları, kolay kolay unutmak mümkün değil hiç birimiz için. Yeşilçam dedin mi insanın aklında Münir Özkul'lar, Adile Naşit'ler, Kemal Sunal'lar geliyor belki.. Ama bugün çiftlerle başlayacağız yazmaya.. Bakalım Yeşilçam'ın birbirine en çok yakışan çifleri kimlermiş, birlikte neler neler yapmışlar. Buyrun efendim içeri

1- Gülşen Bubikoğlu & Tarık Akan
Benim için zirve demek Gülşen Bubikoğlu ile Tarık Akan demek. Tarık Akan, kadın oyuncuların sanırım hepsiyle film çekmiş. Ama ben onu en çok Gülşen Bubikoğlu'na yakıştırıyorum. Ama Tarık Akan bi şıkta daha yer alacak, eklemeden geçebileceğimi sanmıyorum o ikiliyi de :)) Gülşen Bubikoğlu ile Tarık Akan'ın birlikte çevirdiği filmler; Paramparça, Kader Bağlayınca, Evcilik Oyunu, Bizim Kız, Alev Alev, Mahçup Delikanlı ve tabii ki Ah Nerede.. Fotoğraf da Ah Nerede'den bi sahne zaten. Jönümüz çapkın bi delikanlıdır. Ama bi gün ormanda uyurken rastladığı müthiş güzellikteki Zehra'yı görünce çarpılır. Hayatında ilk ve tek onu sevmiştir. Öyle ki Zehra kendisinin uslanmaz bi çapkın olduğunu öğrendiğinde iş intihara kadar gider. Ama her filmde olduğu gibi bunda da mutlu sonla biter hikâye. Zehra ve Ferit filmin sonunda evlenirler. Gerçi biz düğün sahnesini görmeyiz ama, babaların babası Hulusi Kentmen sokaktaki herkesi düğüne davet ederek nihayete erdirir keyifli filmi :)

2- Türkan Şoray & Kadir İnanır
İşte kimileri için asıl efsane olan çift bu ikisi aslında :) Türkan Şoray ile Kadir İnanır, belki gerçek belki de rolleri icabı o kadar çok aşk sahnesi yaşadılar ki, ikisini birlikte görünce hâlen içi titriyor insanın. Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın onlarca filmi vardır sanırım birlikte. Ama ilk etapta akla gelenler; Dila Hanım, Devlerin Aşkı, Gönderilmemiş Mektuplar, Dönüş, Cevriyem, Deprem, Bodrum Hakimi, Kara Gözlüm, Gazi Kadın, Unutulan Kadın ve tabii ki Selvi Boylum Al Yazmalım.. Dönüş filminde, eşini ve bebeğini kaybetmiş bi Türkan Şoray izleriz. Devlerin Aşkı'nda iki devin birbirlerine olan bakışları, sözleri, bi daha hiç bi filmde görülemeyecek kadar özeldir. Kara Gözlüm'de naif, bi o kadar da büyük bi aşkı izleriz yine. Ama Türkan Şoray&Kadir İnanır ikilisinin asıl yaşadığı destansı aşk Selvi Boylum Al Yazmalım'dadır.. Fakat o aşk, sevgiye ve emeğe yenik düşer. Ki filmin sonundaki "sevgi neydi? sevgi emekti" repliği dillere pelesenk olur.

3- Emel Sayın & Tarık Akan
Efendim zaten ilk sırada demiştim, Gülşen Bubikoğlu'ndan sonra Tarık Akan'ı birine daha yakıştırıyorum diye. O biri de tabii ki Emel Sayın oldu. Emel Sayın bir dönemin Yeşilçam'ına sesiyle olduğu kadar, oyunculuğuyla da damgasını vurmuş. İkilinin zirve yaptığı film benim gözümde Mavi Boncuk'tur. Öyle ki Mavi Boncuk bir ünlüler geçidi olmakla birlikte, nacizhane benim de en çok sevdiğim Türk Filmi olarak bi kenarda durur hep. Mavi Boncuk'ta Stockholm Sendromu var aslında bi parça. Emel, kendisini kaçıran Ferit'e aşık olur. Olayların gelişimiyle ilgili bilgiye eminim sahipsinizdir. Tabi en az Mavi Boncuk kadar özel bi diğer filmi de Yalancı Yarim.. Emel Sayın'ın yalancıktan :) Tarık Akan'ın kız arkadaşı olmasıyla gelişen hikâyede bomba; Metin Akpınar ile eşini oynayan hanımefendi arasında geçen diyaloglardır. Hanımefendinin bi "Mah mut" deyişi vardır ki hâlen gülümseme sebebidir.. Son olarak da Feryat filmi var ikilinin ama o filmle ilgili benim pek yazacağım bişey yok malesef.

4- Belgin Doruk & Ayhan Işık
Benim sevdiğim döneme tekabül etmez ikilinin filmleri. Siyah beyaz dönemdedir. Yani yukarıda saydığım isimlerin bi üst jenerasyonudur. Ama naif çift denildiği zaman hiç kimse, hem de hiç kimse Belgin Hanım ile Ayhan Bey kadar naif olamaz. Küçük Hanımefendi, Küçük Hanım'ın Şoförü, Küçük Hanım Avrupa'da, İlk Göz Ağrısı, Şoförün Kızı, Sayılı Dakikalar, Yıkılan Gurur, Tatlı Günah ve sayamadığım belki de niceleri.. Ama benim için en özeli Ayşecik Yuvanın Bekçileri. Sanırım ikilinin birlikte çektiği en keyifli filmlerden biri bu. Yıkılan yuvalarını kurtarmaya çalışan iki evladı var Belgin Doruk ile Ayhan Işık'ın. Türlü dolaplar çevirerek anneleri ile babalarını birleştirmeye çalışan afacanlar sonunda başarılı olur ve ailelerini toparlarlar. Tabii toparlayana kadar iki tarafın da başına gelenleri izlemek ve keyif almak da biz seyirciye düşüyor :)

5- Ayşen Gruda & Şener Şen
Yukarıdaki çiftler arasında göz yaşı dökmemize sebep olmayan, dökeceksek de gülmekten dökeceğimiz tek çifttir Ayşen Gruda ile Şener Şen.. Davaro, Namuslu, Çöpçüler Kralı, Şekerpare, Dolap Beygiri'nde çift olarak oynadı ikili. Bi çok filmde de karşılıklı. Ama ikilinin birlikte oynadığı ve sevgili olarak oynadığı en müthiş yapım şüphesiz Gülen Gözler'di. Vecihi karakteri ile Fikret karakteri arasındaki aşk Münir Özkul'un taş koymasıyla bi türlü vuslata ermez, eremez. Tabi ne Vecihi vazgeçer sevdasından ne de Fikret.. Fikret balkona çamaşır asarken, deli aşık Vecihi uçağıyla geçer, Fikret'ine kırmızı gülünü bırakır, Fikret'in astığı çamaşırları da alır götürür :)) Ayşen Gruda ile Şener Şen'in çift olarak oynadıkları bir diğer unutulmaz film ise Bizim Aile'dir. Atış ustası Ziya ile, komşu kızı olan Nilgün -yanlışsam düzeltin- arasındaki aşk güldürür bizi. Nilgün'ün annesinden aldığı "göster ama elletme" taktiği, kim bilir belki de hâlen işe yarayan bi taktiktir :))

Dilim döndüğünce o güzel insanların, naif, sıcacık, kimi zaman gülümseten, kimi zaman ağlatan hikayelerini yazmaya çalıştım. Sürç-ü lisan ettimse affola. Bu yazı da arşivime müthiş bi sayfa olarak kaydedilsin. Okuyanların gözlerine sağlık :)

2 yorum:

  1. çok güzel yazmışsınız keyifle okudum. ayşen gruda ve şener şen çiftini es geçmemeniz de güzel bir sürpriz oldu :)

    YanıtlaSil

Yazın bakalım 😎