Memlekette Demokrasi Var

Müjdat Gezen'i uzun süredir beyaz perdede izlememiştim. Onun kara mizah anlayışını dinlemeyi, okumayı ve bilhassa seyretmeyi çok seven biri olarak bu beni ziyadesiyle üzdü. Evet, öğrencilerine yoğunlaştı Müjdat Hoca, onları çok da iyi yerlere getirdi. Fakat kendisini de bu tarz projelerde izleyip, hatırlamak, kendi adıma önemli bi durum. Memlekette Demokrasi Var'ı biraz evvel izlemeyi başardım.Kara mizah ile dönem mizahını harmanlamayı başaran keyifli bi iş olmuş öncelikle..

Filmde Müjdat Gezen, oğlunu Kore Savaşı'nda şehit vermesinin ardından Amerika'dan gelen madalya ve "oğlunuz demokrasi için can vermiştir" konulu mektupla kafayı bozan bir kasabalıyı canlandırıyor. Dönemin başbakanı Adnan Menderes, bi gün bu kasabayı ziyaret ediyor. Müjdat Gezen kendisine "Adnan Bey nerede demokrasi?" sorusunu yöneltir. Adnan Menderes ise "bak halk benim arkamda" minvalinde bişeyler söyler. Gezen'in verdiği cevap ise kinayeli cinstendir. "sen bu milleti hâlâ tanımadın mı, seni sallandırdıkları zaman hepsi toz olur".. Flashback olarak gelen bu sahnenin ardından ihtilal yapılan o güne gider filmin konusu. Adnan Menderes'in asılacağını öğrenir bizim kasabanın delisi Müjdat Gezen. Ve rüyasına da giren Adnan Menderes'in kendisine 'güya' naklettiği plan ile Menderes'i kurtarma hazırlıklarına başlar.

Bu arada kasabaya komutan olarak atanan İlker Ayrık da delinin kardeşi Gülçin Şantırcıoğlu'na aşık olur. Öte yandan deliyi de gözetlemeye başlar ki asılmasına yakın Menderes ile bir sıkıntı çıkmasın. Film güzel, asla vakit kaybı değil. Ama filmin bomba sahnesi ve göndermesi Deniz Gezmiş'e yapılan gönderme.. Müjdat Gezen planının bi parçası olan yüz bin kibrit bulma işini beceremez, kasaba halkından yardım ister. Kasabalının biriyle aralarında şu şekilde bi diyalog geçer;

- yahu demokrasiden bize ne? Olsa ne olur, olmasa ne olur?
- senin oğlunu da sallandırırlarsa anlarsın ne olduğunu.
- ne diyorsun sen deli?
- oğlun Deniz 10 yıl sonra kaç yaşında olacak?
- 10 yıl sonra.. 15, 25.. 25 yaşında olacak
- ya Deniz de demokrasi isterse? Bu devlet ona ne yapacak sanıyorsun? Devlet senin oğlunu da asacak, Deniz'leri dar ağacına yollayacak. Demokrasi işte bu yüzden lazım. Deniz'ler dar ağacına gitmesin diye..

Bu diyalog yaşanırken fonda çalan müzik, filmin bi çok yerinde ve tabii ki finalinde kullanılıyor. Finali söyleyip sürprizi bozmak istemiyorum ama Adnan Menderes repliği ile yazıyı noktalayayım. Adnan Menderes kendisini kurtarmak için gelen deliye diyor ki "sen de kendini yaktın, değer miydi?.." Herkese iyi seyirler :)

Yapım: 2010 ~ Türkiye
Tür: Dram, Komedi, Politik, Tarih
Yönetmen: Süleyman Nebioğlu
Oyuncular: Müjdat Gezen, Sümer Tilmaç, Gülçin Santırcıoğlu, Ilker Ayrik, Ali Tutal, Nejat Birecik, Mustafa Şen, Erdem Baş, Erdoğan Tuncel, Başak üstündağ, Emrah Kolukısa, Ercan Bostancıoğlu, Erkan üçüncü, İlhan Daner, Sinem Ergin, Yakup Konca, Yaşar Uzel, Engin Günaydın, Şafak Sezer, Tamer Karadağlı
Senaryo: Süleyman Nebioğlu
Yapımcı: Müjdat Gezen, Mustafa Uslu
Görüntü Yönetmeni: Mustafa Kuşcu
Müzik: Ump
Resmi Site: www.memlekettedemokrasivar.com
Süre: 1:35 dakika
Gösterim Tarihi: 3 Aralık 2010

Konu: Adnan Menderes’i Yassıada’dan kurtarmaya kalkan köyün ‘en akıllı delisi’ Baradan 100.000 kibrit çöpü bulup eczalarından bomba yapmayı planlar. Hedefi bir deniz altı dehlizinden geçerek bombayı Yassıada’da patlatmaktır. Çıkan kargaşada Menderes’in de aynı dehlizden kaçacaktır.




2 yorum:

  1. Bu film hakkında genelde olumsuz yorumlar duyuyorum. Filmde göndermeler açık açığa yapıldığı için, milleti rahatsız etmiş olabilir.

    Bu tip filmlerin seyirci sayısı bellidir. Ve başarısını buna göre ölçmek doğru değildir.

    Müjdat Gezen mizah(kara-beyaz) yapsa da, ben kendisinden hiç haz etmem.

    Ayrıca sanatçıların çoğunun siyasete bakışı oldukça yüzeysel ve sıradandır. Zaten işleri değil, yakışmıyor, ama mecbur kalıyorlar.

    YanıtlaSil
  2. @TT: Olumsuz yorumlar sizin de söylediğiniz gibi, göndermeler açıkça yapıldığı için geliyor olsa gerek.

    Sanatçıların siyaset yapması benim de sempatimi kazanan bi durum değil, fakat burda Müjdat Gezen yüzeysel şekilde siyaset yapmaktan ziyade, Adnan Menderes'e ya da diğer tarafta olan Deniz Gezmiş'e yapılanın (idam) ne kadar yanlış olduğunu vurguluyor.

    ps: Türk filmidir, destek olmak, mini mini günahlarını da görmemezlikten gelip izlemek gerekir :) izler de yorumunuzu yine paylaşırsanız mutlu olurum :)

    YanıtlaSil

Yazın bakalım 😎