The Social Network ~ Sosyal Ağ | 2010

Facebook, ne kadar eleştirirsek eleştirelim günümüzün en çok tıklanan sitelerinin başında geliyor. Müthiş bir hızla yayılan siteyi kullanan insan sayısı da yüz milyonlarla ifade ediliyor. Peki Facebook bu hâle nasıl gelmiş? Kim kurmuş? Neciymiş? Sosyal Ağ bunu anlatıyor. David Fincher'ın gözünden, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'in Facebook'un kuruluş hikayesini izliyoruz. Öncesi, sonrası, verdikleri ve aldıklarıyla.. Başlıyoruz!

Film Ben Mezrich'in The Accidental Billionaries kitabından uyarlanarak yapılmış. Filmin anafikri aslında tanıtım amacıyla kurulmuş slogan cümlesinden anlaşılıyor. Afişlerde diyor ki; "Birkaç düşman edinmeden 500milyon arkadaş kazanamazsınız" 2010'un enlerine verilen ve oscar habercisi olarak nitelendirilen Golden Globe ödül töreninden 4 ödülle döndü Sosyal Ağ. En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi müzik olmak üzere 4 ödül almasına rağmen yılın en iyi filmi kafalarda, en azından benim kafamda, soru işareti bıraktı. Fincher benim en sevdiğim yönetmenler arasında yer alıyor, saygım sonsuz tamam! Ama Inception ya da Black Swan dururken bu filme giden Golden Globe biraz populist tavır takınmak olmuş bence. Dilerim aynı yanlışa oscar ödül töreninde de düşülmez. Bekleyip göreceğiz.

Filmde ön plana çıkan oyunculuk Jesse Eisenberg'den gelmiş. Zuckenberg'i kendisi oynasa bu kadar iyi yansıtır mıydı bilmiyorum. Jesse, nasıl deha olunurdan ziyade, nasıl deli deha olunur sorusuna cevap gibi filmde. Hızlı konuşmalarıyla, asosyal halleriyle tam bi "inek" olmuş ki sormayın.. Filmin sürprizi ise şüphesiz Justin Timberlake. Ben beğendim oyunculuğunu, ne yalan söyleyeyim.. Filmde baş döndürücü bi dialog trafiği var. Ayrıca geçmiş, bugün git-gelleri de bol bol kullanılmış. Bu yüzden zihin yorgunluğu yaşamak kuvvetle muhtemel. Siz yine de pes etmeden izleyin. Sırf müzikleri için bari izleyin. Cidden pişman olmayacaksınız. Ben mesela, tüh 2 saatim boşa gitti demedim.. Gelelim filmin içinden notlara;


Spoileeer!

Bi kere Mark'ın bro'su Eduardo'yu satması olmadı. Filmin sonunda yalnız adam olarak kaldı. Ceo bitch seni! Kendilerine ohh iyi olmuş diyorum gönül rahatlığıyla. Öyle şey gibi kalırsın işte kankanı satarsan! 1 milyon kişinin kaydolduğunun göründüğü o ekranda herkes sevinirken senin yüzünün düşmesi de bundandır işte. Buruk sevinçten.. Filmin başında hatun tarafından tekmelenmiş, biz gibi derdini tasasını bloguna yazan bi herif Mark. Sonra okuldaki abilerinden arakladığı bi fikirle kodlaya kodlaya kuruyor asrın icadı Facebook'u. Tabi arak fikir yanına kalmıyor. Kankasını sırtından bıçaklaması da.. Cezasını da söyleyip spoiler'ın suyunu çıkarmayayım, izleyin görün işte. Bu arada, ne yalan söyleyeyim çocuğun yalnızlığı film bitince içime dokundu. Milyarlar da kazansan yalnız tadı çıkmıyor işte. Yazık çocuğa be :(

ps: Harvard Kürek Takımı'nın İngiltere'deki sahnesi de filmdeki bomba sahnelerden biridir. Yarışı kaybetmeleri bi yana dursun, sahnedeki müzik ve görüntü kalitesi çok başarılıydı.



Son olarak fragman ve bilgiler;

Yapım: 2010 ~ ABD
Tür: Biyografi, Dram, Komedi, Tarih
Oyuncular: Justin Timberlake, Malese Jow, Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Brenda Song
Yönetmen: David Fincher
Senaryo: Aaron Sorkin
Senaryo (Kitap): Ben Mezrich
Yapımcı: Kevin Spacey, Cean Chaffin, Scott Rudin, Michael De Luca, Dana Brunetti
Görüntü Yönetmeni: Jeff Cronenweth
Görüntü Yönetmeni: Atticus Ross, Trent Reznor
Filmin Websitesi: www.thesocialnetwork-movie.com
Süre: 2 saat
Gösterim Tarihi: 22 Ekim 2010 (Türkiye)

Konu: The Social Network,Facebook ’un kurucusu Mark Zuckerberg’in hayat hikayesini ve ünlü sosyal paylaşım sitesinin kurulma aşamalarını anlatıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎