United | 2011

The Damned United, Goal, Looking For Eric benim izleme fırsatı bulduğum ve içinden futbol geçen filmlerdi. Bu filmler arasında Cantona'yı bol bol izletme fırsatı bulduğu için Looking for Eric'i hep bi adım öne koyardım. Ama bugün.. United'ı izledikten sonra.. Artık benim de efsanem diyebileceğim bir futbol filmim var!

Manchester United döneminin en başarılı günlerini yaşar. Lig şampiyonu olmasının ardından da dönemin Avrupa Şampiyonası çeyrek final maçını oynamak için Belgrad'a gider. Rakibi ise Kızıl Yıldız'dır. Tarih 6 Şubat 1958.. O gün futbol tarihine kara bi leke gibi düşer. Manchester United oyuncularını, maç için gitmiş habercileri ve bazı yolcuları taşıyan uçak, Münih Havaalanı'nda yaşadığı teknik sorunlar sebebiyle kalkış yapamayarak düşer. Takımdan sadece Menajer Matt Busby, kaleci Harry Gregg ve takıma yeni katılmış olan Bobby Charlton sağ kurtulurlar. Öyle ki Old Trafford'da bu kazayı sembolize eden bir saat bile vardır. Tarihin akışını değiştiren bu kaza olmasaydı, Avrupa'da geçtiğimiz yüzyılın takımı farklı bi ekip olabilirdi derim hep. İngilizler de bunun farkındalar ki, İngiltere'de bu işleri en iyi yapan ekip olan BBC de bu kazayı yıllar sonra film haline getirip izleyici önüne sunmaya karar verir. Ortaya da Busby Babes'i tanıma fırsatı bulduğumuz enfes bir film çıkar. Filmin en güzel ayrıntısı şüphesiz 90 dakika olması. Bunun dışında oyuncu seçimi konusunda çok başarılılar.

United'ın formasındaki o anka kuşu figürünün nereden geldiğini, Bobby Charlton efsanesinin nasıl doğduğunu ve bugün Manchester United diye bi takım varsa bunu en çok da Jimmy Murphy'e borçlu olduğunu anlatan bir film olmuş United. 58 sezonunun başlamasının hemen ardından gelen Avrupa Kupası çeyrek final maçında Federasyon yetkilisi olacak akıllının diretmesiyle 3-4 gün içinde o günün şartlarıyla Manchester'dan Belgrad'a gidilecek, çeyrek final maçı oynanıp geri dönülecek. Ve cumartesi günkü Sheffield Wednesday maçına yetişilmesi gerekecekti. Fakat olmadı. Uçak kazası yüzünden dağılan takım 2 haftada Murphy'nin de mükemmel ayakta tutma becerisiyle toparlanarak lige yetiştirildi. Sheffield Wednesday maçı 3-0 kazanıldı. Filmde de denildiği gibi "en hüzünlü stat olan Old Trafford" tarihinin en acı, en zor fakat en başarılı günlerinden birini yaşamıştı. Wembley'deki FA Cup finalinde de Bolton ile karşı karşıya geldi. Final sahnesi de Wembley'deydi zaten. Ki filmin en müthiş sahnesiydi diyebilirim.

Filmi izlemeniz lazım. Torrent linki mevcut. Altyazısı da gelmiş. Hiç beklemeyin direk izleyin ve arşivinize atın. İyi seyirler şimdiden.


Yönetmen: James Strong
Tür: Dram, Tarih, Spor
Ülke: İngiltere
Puan: 7.5/10 (610 oy)
Süre: 90 Dk.
Oyuncular (ilk 10): Dean Andrews, Kate Ashfield, Natalie Burt, David Calder, Sam Claflin, Werner Daehn, Shirley Dixon, John Draycott, Neil Dudgeon, Bill Fellows

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1777034/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎