3 Idiots ~ 3 Aptal | 2009

Bazı filmler vardır ya geç izlediğiniz zaman hayıflanırsınız, işte 3 Aptal bu filmlerden bir tanesi. Hint sinemasına bakış değiştirecek türden bir film. Eğlenceli, çok eğlenceli hem de.  Filmin adı 3 Aptal olunca, 3 tane şaşkın herifin skeçler şeklinde çevirdiği bir komedi filmi bekliyordum ki yanıldığımı anladım. Komedisi, dramı, sosyal mesajları ve tabii ki danslarıyla tam bir Bollywood filmi olmuş. Şimdi filmi ayrıntısıyla konuşmanın vakti der ve başlarım.
Film, Hindistan'ın en önemli mühendislik fakültelerinden birisine giren 3 gencin hikayesini anlatıyor. Okullarda öğrenmekten ziyade ezberlemeyi şart kılan sisteme karşı yapılan bir film. Aslında sevdiğiniz işi yaparsanız bir şekilde başarıya ulaşırsınız mottosunu bol bol gözümüze sokuyor. Filmdeki üç karakterden Rancho, zengin bir ailenin bahçıvanının okumayı seven oğlu olarak karşımıza çıkıyor. Kendi ismi yerine zengin ailenin oğlu olan Rancho'nun yerine geçerek onun adına diplomayı alan bir genci Aamir Khan canlandırmış. İkinci karakterimiz Farhan, orta gelirli bir ailenin tüm gelirlerini mühendis olması için kendisine yatırmış bir genç. Fotoğrafçılığa meyilli fakat ailesinin kendisine verdiklerini ödemek için mühendis olmak mecburiyetinde kalıyor. Son gencimiz de Raju. Felçli babasına ve emekli annesine destek olmak için mühendis olmak zorunda. Tıpkı Rancho gibi mühendis olmayı gönülden istiyor. Fakat ailesinin durumu yüzünden üzerindeki baskı onu çok korkutuyor. 3 Aptal'ın hikayesi böyle.


hahahahahahaa
Gelelim filmin konusuna. Üçü de mühendislik fakültesini kazanıp okul yurdunda aynı odaya düşüyorlar. Rancho, pratik zekasıyla ve sisteme karşı tavırlarıyla daha ilk günden şimşekleri üzerine çekince, okulun dekanı tarafından yalnız bırakılıyor. Dekanın filmdeki en bomba karakterlerden birisi olduğunun altını çizmek lazım. Fakat arkadaşlarının aileleri ve kendileri için yaptıkları sayesinde çok sağlam dostluklar ediniyor. Bu arada da dekanın kızı olan Pia'ya aşık oluyor. Pia idealist bir doktor adayı. Rancho, görevi olan patronuna mühendislik diploması alma işini layıkıyla yerine getirip mezuniyet günü ortadan kayboluyor. Mezun olduktan 5-6 sene sonra da, ekiptekilerin onun yerini bulup Rancho'ya ulaşmaya çalışmasını izliyoruz. Filmin görüntü yönetmeni büyük iş yapmış. Hindistan'ın en güzel yerlerini, fona güzel müzikler koyarak bize yansıtıyor. Yer yer gözleri dolduran yer yer de güldüren sevimli bir film. Şimdi bu filmi Hint filmi diye beğenmeyen bir güruh var. Filmdeki müzikal, danslı sahneleri falan çıkarsak, başrollere de Hollywood'dan üç beş jön eklesek, öve öve suyunu çıkarırlar, net! Film 170 dakika. İzlememiş olanlara ilk yarım saatiyle değerlendirmeyip sonuna kadar izlemenizi öneririm. Ben filmi arşivledim. Sık sık izlemeyi düşünüyorum. Özellikle de "All is well" repliğini sık sık hatırlamak için. Fragman ve bilgilerle bitirelim.
IMDB Puanı: 8.3/10
Yapım: 2009 - Hindistan
Tür: Dram, Komedi, Romantik
Süre: 170 dakika
Yönetmen: Rajkumar Hirani
Oyuncular: Aamir Khan, Kareena Kapoor, Sharman Joshi, Madhavan, Boman Irani, Akhil Mishra, Javed Jaffrey, Parikshat Sahni, Omi Vaidya, Rajeev Ravindranathan, Pitobash, Mona Singh, Atul Tiwari, Chandrashekhar
Müzisyen : Subir Kumar Das
Görüntü Y.: C.k. Muraleedharan
Senaryo: Rajkumar Hirani, Vidhu Vinod Chopra, Abhijit Joshi
Senaryo (Kitap): Chetan Bhagat
Yapımcı: Vidhu Vinod Chopra, Sanjiv Kishinchandani, Vir Chopra

Konu: Hindistan'ın en iyi mühendislik okuluna başlayan öğrencilerin hayatını anlatıyor özet olarak. Sistemin daima yarış üzerine kurulu olduğu, herkesin en iyi olmaya çabaladığı bir okulda sistemi değiştirmeye çalışan bir öğrenci ve onun en yakın 2 arkadaşı. Başlarından geçenler, hayattan aslında ne istedikleri.Ranco karakterinin başrol oynadığı film dram ve komedi türünü en iyi şekilde harmanlayıp bize öğretici bir film olmakta.

2 yorum:

  1. izlerken bayıldığım, blogumda methiyeler dizdiğim (bknz. http://kirmizikiraz.blogspot.com/2012/08/ol-iz-vel.html), ara ara dönüp fragmanını izlediğim bir filmdir.
    Aamir Khan'ın diğer filmlerini de tavsiye ederim. Mesela: http://kirmizikiraz.blogspot.com/2012/08/taare-zameen-par-yerdeki-yldzlar.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aamir Khan'ın filmlerine sarmayı düşünüyordum. Yerdeki Yıldızlar ile başlarım artık :)

      Sil

Yazın bakalım 😎