Koku: Bir katilin hikâyesi

Film 2007 yapımı olmasına rağmen izlemek yeni nasip oldu bana. Kendime kızıyorum böyle filmleri geriden takip ettiğimde.. Perfume: The story of a murderer adıyla piyasaya çıkmış olan filmin enteresan da bir konusu var.

Jean-Baptiste isimli bir seri katilin hayatını anlatıyor film. Bakmayın seri katil dediğime.. Jean Baptiste'nin cinayetlerinin bir sebebi var. Doğduğu andan itibaren müthiş bir koku alma yeteneğine sahip olan ana karakterimiz, duyduğu en güzel kokuları saklama arzusuyla yanıp tutuşur. Öyle ki bu uğurda cinayet işleyecek kıvama gelmiştir. Cinayetleri ortaya çıktığında ise tüm izleyenleri şaşırtarak ters köşe yapılmış filmde. Yönetmenliğini Koş Lola Koş ve Cennet filmlerinden hatırlayacağımız Tom Tykwer yapmış. Ayrıca kitaptan uyarlama olan filmin senaryosunda da büyük emeği var yönetmenin. Film Fransa'da çekilmiş. Ve bir dönem filmi. 18. yüzyılda Paris ve Grasse arasında geçen hikaye enteresan konusuyla dikkat çekiyor.

Filmin en güzel yanlarından birisi ise Dustin Hoffman'ın sürpriz konuk oyunculuğu. Keyifli bir rolü var usta aktörün. Imdb puanının 7.5 olması dikkat çekici bir diğer ayrıntı filmde. Ben Avrupa sinemasında daha çok İngiltere yapımlarını seviyor ve izliyorum. Fakat Fransa temalı bu film de hiç fena değil. Hatta hatırı sayılır derecede iyi. Hâlâ izlemediyseniz bi deneyin derim. Filmle ilgili bilgiler ve fragman ile bağlayalım.

Tür : Gerilim / Dram
Gösterim Tarihi : 16 Şubat 2007
Yönetmen : Tom Tykwer
Senaryo : Tom Tykwer , Bernd Eichinger , Andrew Birkin , Patrick Süskind (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : Frank Griebe
Müzik : Tom Tykwer , Johnny Klimek , Reinhold Heil
Yapım : 2006, Almanya / Fransa / İspanya , 147 dk.

Oyuncular : Ben Whishaw (Jean-Baptiste Grenouille) , Dustin Hoffman (Giuseppe Baldini) , Alan Rickman (Richis) , Rachel Hurd-Wood (Laura) , Andrés Herrera (Door Guard) , Simon Chandler (Mayor of Grasse) , Sara Forestier (Jeanne) , Joanna Griffiths (Marianne) , Jessica Schwarz (Natalie)

Konu : Grenouille, kokulara karşı inanılmaz bir duyarlılığı olan ama bunun haricinde hiçbir duyusunun gelişmemiş olduğu çok ilginç bir adamdır. İstediği kokuları elde edebilmek için her türlü çılgınlığı yapmaya hazırdır; cinayet işlemek de dahil...

Az da olsa koku salan herşeyin ve herkesin kokusunu alabilen bu sıradışı ve dahi karakter, bir gün kendi kokusunun olmadığını anladığında hayatının tüm anlamını yitirir. Bu 'hayati' önemdeki eksikliğini giderebilmenin tek yolunun, kendisine insanmış izlenimi verebilecek kokular üretip sürmesi olduğunu düşünür. İnsan kokuları yaratabilmek için de insanlara ihtiyacı vardır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎