Argo ~ Argo Operasyonu | 2012

Verdiğim birkaç günlük aranın ardından Oscar filmleri kuşağına devam ediyorum. İkinci sırayı verdiğim film Argo oldu. Argo, Golden Globe'da en iyi film ve en iyi yönetmen ödüllerini alması ve Ben Affleck'in de taze bir yönetmen olarak bu ödülü almış olması dikkat çekmeyecek gibi değildi zaten. Gerçi ödülü almasının nedenleri arasında filmin güzelliğinden ziyade verdiği "Amerikalılar her şeye kadirdir" mesajı gösteriliyor. Ama bu demek değildir ki Affleck kötü bir iş ortaya çıkarmış olsun. Ayrıntıları ve filmin goygoyunu içeride yapalım, başlıyorum.
Bradley Cooper'lı Umut Işığım'ın ardından bu filmi izlemek heyecan ve gerilim yaşattı diyebilirim. Gerilimli, uçuşlu kaçışlı filmleri çok izleyen birisi olmadığımdan mıdır nedir, filmde heyecanlandığımı itiraf etmem gerekiyor. Film, gerçek bir olaydan uyarlama yazılmış senaryo ile çekilmiş. Filmde, 79 yılında İran'da yaşanan isyanlar ve iç savaş neticesinde İran'daki Amerikan Konsolosluğunda çalışan Amerikalıların bir kısmının rehin alınması ve altısının da isyancılardan kaçıp bir eve sığınmasının ardından, Amerika'ya kaçmaya çalışma hikayeleri anlatılıyor. Altı Amerikalıyı kaçırmak için Argo Operasyonunu düzenleyen ve İran'a giden isim de yönetmen koltuğunda oturan Ben Affleck. Film, 79 yılından bahsettiği için retrocuyum diyenlere göz kırpıyor. Tahran'da o dönemde geçen olayların topluma yansıttıklarından ziyade, Amerikalıların nasıl etkilendiğini gözler önüne seriyor. Günümüzde de İran-Amerika olayları bilhassa siyasi açıdan ön planda olduğundan film hem geçmişi hem de bugünü yansıtıyor dersem sanırım yanılmış olmam.

Argo'nun Oscar ödül törenlerinde 7 adet adaylığı bulunuyor ve şu şekilde sıralanıyor; en iyi film, en iyi kurgu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi müzikler, en iyi uyarlama senaryo, en iyi ses kurgusu, en iyisi ses miksajı. Adaylıkların yarısı müzikler üzerine olsa da, en sağlam adaylık bence şu an uyarlama senaryo ve Golden Globe'u kazandığı için en iyi film dalında. Yardımcı erkek oyuncu dalında benim favorim iki filmin ardından hala Robert de Niro. Eleştirileri okudukça Niro'yu beğenmeyenleri görüp şaşırıyorum bende mi tuhaflık diye... Neyse, Argo'ya döneyim. Filmde yer yer bir hayli gerilmiş olmakla beraber, spoiler vermek istemiyorum ama, bilhassa son yarım saatte, filmin sonunu merak ettiğimden, sardırma arzusu içinde olup ya acaba sardırırsam kaçırdığım sahneler olur mu ki diye korktuğumu itiraf etmem gerekiyor. Benim adaylarımdan ilki oldu Argo. Diğer filmleri izledikten sonra fikrim değişir mi, bilmiyorum. Şu an iki filmden daha çok etkilendiğim Argo oldu. İzlemenizi öneririm 2 saatin nasıl geçtiğini fark etmiyorsunuz bile. Bilgiler ve fragman ile noktayı koyayım. Şimdiden iyi seyirler.
IMDB Puanı: 8.2/10
Yapım: 2012 - ABD
Tür: Dram , Gerilim
Süre: 120 dakika
Yönetmen: Ben Affleck
Oyuncular: Ben Affleck, John Goodman, Bryan Cranston, Clea Duvall, Victor Garber
Senaryo: Chris Terrio
Yapımcı: George Clooney, Grant Heslov, David Klawans, Nina Wolarsky, Chay Carter

Konu: 1979'da İran'da rehin alınan 6 ABD'li diplomatın, CIA tarafından kurtarılması anlatılmaktadır. Hikayede, Tahran’da altı Amerikan elçilik personelinin kaçırılması ve aylarca alıkonulması üzerine patlak veren İran Rehine Krizi ile CIA’in rehieleri kurtarma operasyonu konu alınmıştır. Yapılan açıklamalarda CIA, sahte bir Hollywood yapım şirketi kurarak rehineleri kurtarmaya çalışacağı anlatılmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎