Silver Linings Playbook ~ Umut Işığım | 2012

2013 oscar adayı filmlere başladım geride bıraktığımız hafta sonu itibariyle. İlk seçimim de Silver Linings Playbook oldu. İlk sıraya kendilerini almamın sebebi de Cooper ve De Niro'nun baş rollerde olması tabii ki. Limitless'tan sonra ikiliyi bir arada izlememize sebep olanlara şükranlarımı bildiririm. Düşük beklentiyle izlenip şahaneymiş diyeceğiniz türden bir film Umut Işığım. Zira romantik-komedi diyeceğimiz türde biraz da dramla bezenmiş bir hikayesi var. Gelelim filmden ayrıntılara...
Öncelikle adaylıklarla başlayayım. Film en iyi kadın ve en iyi erkek, en iyi kadın ve en iyi erkek yardımcı oyuncu, en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi uyarlama senaryo ve en iyi kurgu dallarında olmak üzere tam 8 dalda oscar adaylığı mevcut. Adaylıklardan ödül getirir, getirsin dediğim ilk dal kesinlikle yardımcı erkek oyuncu rolü. Robert De Niro'nun oynadığı baba rolü yer yer içimize dokunan ve hiç yabancı gelmeyen bir tat verdi. Öte yandan Cooper hakkında maalesef ki tarafsız davranıp şöyle oynadı böyle oynadı diyemiyorum. Ne giyse yakışır tarzı insanlar vardır ya, Bradley de ne oynasa yakışır tipte bir adam. Hangover'ların arasına böyle güzel bir film yerleştirmiş, ne güzel etmiş. Film her şeyden önce bir duygu filmiydi. Aldatılma hikayesi üzerine kurulmuş, dibe vurmanın ardından hayata dönme çabası içinde olan bir erkek var. Cooper'ın oynadığı Pat karakteri, eşi tarafından aldatılmasının ardından eşiyle birlikte olan adamı öldüresiye döver. Mahkeme de kendisini 8 aylığına akıl hastanesinde tedaviye gönderir. Hastaneden mahkemenin olumlu kararıyla çıkar ve hayatını düzene oturtmaya, aldatılmasına rağmen hala aşık olduğu eşini geri kazanmaya çalışır.

Tiffany rolündeki Jennifer Lawrence, geçtiğimiz sene Hunger Games ile aldığı adaylığın ardından ikinci kez aday gösterildi. Orada kız kardeşini savunmaya çalışan küçük bir anne naif bir abla rolünde olan Jennifer, Umut Işığım'da ise fettan, çılgın bir dulu oynuyor. Filmin dans ekseni etrafında dönmesi ve hayattan dışlanmış iki insanın hayata dansla tutunması çok güzel bir detaydı. Ayrıca, Amerikalıların futbol dediği şeyin bizim izlediğimiz şahane oyunla uzaktan yakından alakası olmasa da, toteme kırpılan göz tebessüm ettirdi. Nihayetinde totem her yerde totemdir. Totem de candır. Adaylıklarını hak eden, keyifle kendini izlettiren, 2 saat sürse de sıkmayan bir film Umut Işığım. Verdiği mesaj da açık, hayat size türlü sürprizlerle en kötü yüzünü gösterse de, pes etmeyip tutunmak her zaman tek çıkıştır. Cinselliğin, duygu sömürüsünün, Yahudi katliamının, Amerikan Milliyetçiliğinin ekmeğini yememesi sebebiyle bile diğer adaylardan sıyrılan bir iş. Kesinlikle izlenesi. İzleyecek olanlara şimdiden iyi seyirler. Fragman ve genel bilgilerle noktayı koyuyorum.


IMDB Puanı:8.2/10
Yapım:2012 - ABD
Tür:Dram , Komedi
Süre:122 dakika
Yönetmen:David O. Russell
Oyuncular:Robert De Niro, Bradley Cooper, Chris Tucker, Jennifer Lawrence, Julia Stiles
Senaryo:David O. Russell, Matthew Quick
Yapımcı:Sydney Pollack, Anthony Minghella, Michelle Raimo, Bruce Cohen, Jonathan Gordon, Donna Gigliotti,

Konu: Pat Peoples (Bradley Cooper) her zaman bardağın dolu tarafına bakan, “Her şeyde bir hayır vardır,” sözüne inanan bir adamdır. Karısı kendisini başka bir adam için terk ettikten sonra akıl hastanesinde kalan Pat, karısını geri kazanmaya ve hayatını yeniden düzene sokmaya kararlıdır. Moralinin bozulmasına asla izin vermemeye çalışan Pat anne babasının yanına taşınır ve kendisini karısının istediği türden bir adam olmaya çalışmaya adar. Ancak bu zor bir mücadeledir. Taa ki hayatı istediği gibi gitmeyen güzel bir genç kadın olan Tiffany (Jennifer Lawrence) ile tanışana kadar.Çift birlikte hayatlarını yönlendirmeye ve kendi kişiliklerine sadık kalmaya çalışacak, bu sure içerisinde benzersiz bir dostluğa, hatta aşka bir adım uzaklıkta olacaklardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎