Lincoln | 2012

Oscar filmleri serisinin bugünkü konuğu Lincoln. Spielberg imzası taşıyan film, tam 12 dalda Oscar adaylığı ile bu seneki rekoru elinde bulunduruyor. En iyi film dalında Argo'yu en çok zorlayan film olarak da dikkat çekiyor. Yine Amerikan lobisinin geçmişten bir yansımasını izliyoruz. Amerika'nın 16. Başkanı Abraham Lincoln'ün hayat hikayesi anlatılıyor dense de, hayatından ziyade, zencilere tanıdığı köleliğin kaldırılması hakkının meclise sunulup meclisten geçirilme hikayesini anlatıyor. Tabii Lincoln'ün hayatı ekseninde... Biraz da ayrıntıya ineyim yazının devamında.
Öncelikle filmin en çok öne çıkan ismi Daniel Day-Lewis olmuş. Lincoln'ü oynamaktan ziyade yaşamış desem diğer oyunculara ayıp etmiş olmam. İzlediğim 3 film arasında en iyi erkek oyuncu dalında ödülü hak eden ilk isim de kendisi bence.  Konuya girişte biraz değinmiş olmakla birlikte, ayrıntısını verelim. Amerikan Başkanı Lincoln, zencilerin yaşadıkları neticesinde kendi kabinesindeki yandaşlarına bu konuda direktifler verip, senatörleri ikna ederek köleliği kaldıracak yasayı meclisten geçirmeye çalışmaktadır. Spielberg, bu noktada film sırf mecliste ve senatörler etrafında dönmesin ve de filmin adı Lincoln diye olsa gerek, Lincoln'ün eşine ve iki oğluna da yer vermiş. Film Lincoln'ün hayatı olarak lanse edilmekten ziyade, bir halkın kurtuluşu gibi bir motto ile piyasaya çıksaydı bence çok daha doğru olurdu. Zira koca adamın hayatı birkaç sene ile sınırlı kaldı gibi oldu. Elbette tüm ömrünü bir filme sığdırmak zor, fakat dediğim gibi filmin vaat ettiği ile verdiği arasında fark vardı bana kalırsa. İki buçuk saatlik süresi ile Day-Lewis dışında beni sıktığını itiraf etmek zorundayım. Geçen seneki filmler içinde Hugo'da böyle olmuş, yer yer dalıp gitmiştim maalesef.


Akademidekiler benim gibi düşünmüyorlar demek ki, 12 dalda adaylık vermişler Lincoln'e. Bu 12 dal; en iyi film, en iyi erkek oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi uyarlama senaryo, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi kurgu, en iyi müzik, en iyi ses miksajı, en iyi sanat yönetmeni ve en iyi kostümden oluşuyor. Oyunculardan ziyade filmin tekniğine verilen adaylıklar konusunda diyecek lafım yok. İç savaşı, gergin ve zor geçen günleri, yıllardır süregelen ezberlerin bozulmasını, karanlık ve kasvetli bir film çekerek başarılı bir şekilde yansıttıklarını söylemek mümkün. Ama dediğim gibi film beni çok yordu ve sıktı. Spoiler vermek istemiyorum ama Lincoln'ün anlattığı hikayeler ve meclisteki oylama sahnesi dikkatimi çeken iki yerdi. Bu arada yine spoilersız söylemeye çalışacağım, filmin sonu en azından benim için çok büyük sürpriz oldu. Derin bir oh çekmeyi beklerken piiuu yazıklar olsun dediğim doğrudur. Meraklısına güzel film olan Lincoln beni pek açmadı. İzlemek isteyen, aykırı düşünen varsa fikri başımızın üstüne. Şimdiden iyi seyirler. 
IMDB Puanı: 8.0/10
Yapım: 2012 - ABD
Tür: Biyografi , Dram , Savaş , Tarih
Süre: 150 dakika
Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Joseph Gordon-levitt, Tommy Lee Jones, Daniel Day-Lewis, Lee Pace, Sally Field
Senaryo: John Logan, Tony Kushner
Yapımcı: Steven Spielberg, Kathleen Kennedy
Konu: ABD’nin 16. başkanı olan ve 1861-1865 arasında yaşanan ırkçı iç savaşa öncülük eden Abraham Lincoln’un yaşadıkları ve bu savaşı sonlandırma isteğinin konu edildiği biyografi filmi daha çok diyaloglardan oluşuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎