The King's Speech ~ Zoraki Kral | 2010

Daha önce hikâyesini okuduğum bi filmi izlemek zor gelir bana. Belki de bi çok insana.. Zira okurken zihnimde canlandırdıklarımla, filmde izlediklerim benzeşmezse, hayal kırıklığına uğrarım. Bu yüzden birazcık önyargıyla izlemeye başladım Zoraki Kral'ı. Aslında okuduğum hikâyenin filmleştirildiğinden haberim yoktu. Fakat oscar'da tam 12 dalda aday gösterilince "yuh Serap!" dedim kendime ve filmi izledim. Peki filmde ne buldum?

Benim için hayal kırıklığı olmadı film. Gösterime girmesinin ardından birçok festivalde aday gösterildiği gibi filmin başrolü Colin Firth'e de Golden Globe'da en iyi erkek oyuncu ödülünü getirdi. Oscar'da ise, en iyi film, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi sanat yönetmeni, en iyi erkek oyuncu, en iyi özgün senaryo, en iyi kostüm, en iyi kurgu, en iyi orjinal şarkı ve en iyi ses miksajı dallarında aday gösteriliyor. En iyi erkek, en iyi yardımcı kadın ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında benim adayım da Zoraki Kral. Demin de yazdığım gibi, film bende hayal kırıklığı etkisi göstermedi. Fakat yılın filmi seçilirse kafamda soru işaretleri oluşur. Bende yılın filmi hâlen Inception.

Filmin İngiltere'de geçmesi ve İngiliz aksanı ile konuşulması, konuşulmaya çalışılması ve tabii ki dönem filmi olması benim gönlümü çelen en önemli ayrıntılardan. Daha önce de Sherlock Holmes de yazmıştım. İngiltere'nin o puslu soğuk havasını seviyorum ben. Film İngiltere'de geçiyor dedik. Peki neden? Filme adını veren Zoraki Kral, İngiltere Kralları'ndan 6. George. Babası Kral 5. George ölünce, yerine abisi 8. Edward geçiyor. Fakat bazı özel sebepler nedeniyle krallığı kardeşine, 6. George'a bırakıyor. İngiltere o dönemde Almanya ile 2. Dünya Savaşı'nın eşiğinde ve taze kral 6. George da malesef kekeme.. Filmde kralın kekemeliğini geçirmek için tutulan Avustralyalı konuşma uzmanı Lionel Logue ile aralarında kurduğu dostluğu anlatıyor. Özgüveni olmayan kralın, Lionel tarafından nasıl gerçekten kral yapıldığını da.. Aslında sıkıcı sayılabilecek bi konuyla çıkılmış yola, kabul! Fakat senaryo, görüntüler ve bilhassa oyunculuklar öyle başarılı ki, film yılın en çok adaylık alan filmi olmuş. Asla abartılmamış adaylıklar konusunda. Bu arada filmde yer yer kara mizah var. Yani gülümsüyorsunuz aslında ama, gülümsediğiniz şeyler ironik şeyler. Kralın seri hâlde küfretmesi falan :))

Spoileeer!

Filmin bomba diyalogu Kral George & Louge'dan geliyor;
George; Listen to me, listen to me!
Louge; Why should i waste my listening to you?
George; Because i have a right to be heard.
Louge; Heard as what?
George; I have a voice!
Louge; Yes, you do!

Filmdeki en acı ironi ise, Kral Bertie'nin, Lionel ile tanışmadan önce kekemeliği için gittiği doktor müsvettelerinin önerisiyle içtiği sigaralar nedeniyle akciğer kanserinden ölmesiydi. İçim bi tuhaf oldu :(


ps: Kral Bertie George'un bugünkü Kraliçe Elizabeth olduğunu biliyor muydunuz? Filmde Elizabeth'i genç bir hanımefendi olarak izliyoruz :) Bu kızın nasıl böyle güçlü bir kraliçe olduğunu anlamak zor olmuyor filmi izledikten sonra.

Benim anlatacaklarım bu kadar, sanırım atladığım bir şey kalmadı. Tavsiye ederim, pişman olmayacağınızı, sıkılmayacağınızı ve keyif alacağınızı düşünüyorum. Hatta bu konularda temin de ediyorum. Gelelim filmle ilgili bilgiler ve fragmana;

Imdb puanı: 8.5/10
Yapım: 2010 ~ Avustralya, İngiltere, Ukrayna
Tür: Dram, Tarih
Oyuncular: Helena Bonham Carter, Colin Firth, Geoffrey Rush, Michael Gambon, Guy Pearce
Yönetmen: Tom Hooper
Senaryo: David Seidler
Yapımcı: Iain Canning, Gareth Unwin, Simon Egan, Lain Cannig, Peter Heslop
Görüntü Yönetmeni: Danny Cohen
Görüntü Yönetmeni: Alexandre Desplat
Filmin Websitesi: http://www.kingsspeech.com/
Süre: 1 saat 58 dk
Gösterim Tarihi: 18 Şubat 2011 (Türkiye)

Konu: Kardeşinin feragat etmesiyle gönülsüz bir şekilde tahta geçen Kral VI. George, kekemelik sorununu yenmek için Lionel Logue adlı bir konuşma terapisti tutar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bakalım 😎