V For Vendetta ~ Özgürlük İçin V | 2005

Özgürlüğünüz kısıtlanırsa ne yaparsınız?

2005 yapımı, efsane filmler arasına giren ve benim gibi hâlâ izlememiş birisi varsa ilk izlemede vurabilitesi olan bi film V For Vendetta. Düzenin kurduğu baskıya, devletin başına geçenlerin daima doğru insanlar olmadığına, 'anarşist' diye nitelenen bir adamın aslında tüm toplumu etkisi altına alıp bir kahraman olacağına dikkat çeken bi film aynı zamanda da.. Buyrun başlayalım;

İngiltere'de -evet film İngiltere'de geçiyor, yemin ederim tesadüf! ama aşk da tesadüfleri sever :p devaaam- iktidarı ele geçirmek için bir virüs yardımıyla tüm halkı 'korku' sayesinde baskısı altına almak isteyen bir siyasetçiye karşı oluşturulan propagandayı anlatıyor. Gelin görün ki, bu propagandayı başlatan isim de, başbakan Adam Sutler'ın vaktinde çeşitli işkencelere maruz bıraktığı kurbanlarından biri. Aslında Adam Sutler kurbanlarının içinde tek canlı kalanı. Yapılan işkencelerle yetinilmeyip, işleri bitince de bu kurbanların bulunduğu zindanları yakıp yıkanların karşısında duran tek isim V. Kendisi gibi acı çekenlerin intikamını alma arzusu, başta Valerie, onu İngiltere'nin en önemli noktalarını keşfetmeye yöneltiyor. Filmde dikkat çekilen bir diğer ayrıntının da tesadüflerin olmadığı, her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğuna vurgu yapılmasıydı. Bağlantıyla ilgili de filmin sonuna doğru bir sürpriz var ki ürpertiyor! Buna da V'nin geçmişini darma duman eden insanlara zarar vermesinin ardından yine geçmişiyle alakalı kırmızı bir gül bırakmasını örnek olarak gösterebiliriz. Kırmızı gülün akîbetini ancak filmi izlerseniz anlayabilirsiniz.

Filmdeki oyunculuklar çok başarılı. Hiç bir mimiğini görmememize rağmen, Hugh Weaving'in özellikle sesinin etkileyiciliği dikkat çekiyor. Natalie Portman'a laf edeni Allah çarpar zaten. Evey karakterine can veren oyuncu, gözümüzün önünde büyüyor olmanın yanı sıra, gözümüzün önünde oyunculuğunu da geliştiriyor. Yaşadıklarıyla filmin başında pasif olan Evey karakteri, V'nin de desteklemesiyle kendini bulup güçlü bir karaktere bürünüyor. Ben filmi izlemeden önce, çizgi romanını okumayan kesimdenim. Evet, film aslında bi çizgi roman uyarlamasıymış. Çizgi romanını okuyan varsa, eleştirileri baş tacımdır :) Oyunculukların ardından filmdeki diyalogların çok kuvvetli olduğunu söylemekte de fayda görüyorum. V'nin kurduğu felsefik cümlelerin yanı sıra, ikili diyaloglarda da başarılı cümleler yazılmış. V ile Evey'nin sahneleri, Evey'nin V'yi anlama çabası.. Spoiler'a geçiyorum ya böyle elim kolum bağlı sanki :))

Spoileeer!

Valerie filmde beni en çok etkileyen karakter oldu. Belki de yazdığı mektupları V'ye veriş şekli.. bilmiyorum. Bildiğim bir şey varsa toplumlardaki aykırılıkların, aykırılıktan çıkıp dışlama sebebine dönüştüğü noktada o toplumun çivisinin çıktığıdır. Valerie de toplumda cinsel tercihi sebebiyle dışlanan ve V'nin de yer aldığı o toplama kampında işkence görenlerden birisi. V'nin kaldığı hücrenin yanındaki hücrede yer alıyor. Ve V'ye mektup gibi bir şey yazıyor. Mektubun sonunda "kim olduğunu bilmiyorum, ama seni tüm kalbimle seviyorum" gibi bir cümle var ki, o cümleden etkilenmeyen bizden değildir. Tahminimce Evey'nin de kendine güveni bu cümleden sonra geldi. Gerçi Evey'ye V'nin işkence ettiğini düşünürsek tam bir hedefe ulaşma hikâyesi gördüğümüzü söyleyebiliriz.

Öğrencisine aşık olan bir adamdan mıdır, yoksa Natalie Portman'dan mıdır, filmi izlerken sürekli Leon'u düşündüm. Bu kafayı benle yaşayan varsa ulaşsın bana, çok iyi anlaşabiliriz :)) Filmdeki replikler çok kuvvetli demiştim. Ama en kuvvetli iki replik şüphesiz ki "Hatırla, 5 Kasım'ı hatırla" ve "Fikirler kurşun geçirmez!" var. Filmin en vurucu sahnesi ise, 'satılmış' olan adaletin karara bağlandığı, sözde adalet sarayının patlatıldığı sahneydi. Tabii V'nin ölmesinin ardından içinde olduğu trenin de misyonunu yerine getirmesi iyiydi.



Efendim fragman ve filmden bilgilerle bağlayalım. İzlemediyseniz ben gibi, lütfen izleyin. Yorumlarınızı beklerim :)

IMDB Puanı: 8.2/10
Yapım: 2005, 2006 ~ ABD, Almanya, İngiltere
Tür: Aksiyon, Bilim Kurgu, Gerilim, Polisiye, Politik
Oyuncular: Natalie Portman, Hugo Weaving, John Hurt, Imogen Poots, Stephen Rea
Yönetmen: James Mc Teigue
Senaryo: Andy Wachowski, Larry Wachowsk, Alan Moore, David Lloyd
Senaryo (Kitap): Alan Moore, David Lloyd
Yapımcı: Andy Wachowski, Larry Wachowski, Joel Silver, Grant Hill
Görüntü Yönetmeni: Adrian Biddle
Görüntü Yönetmeni: Dario Marianelli
Dağıtım: Warner Bros
Filmin Websitesi: http://vforvendetta.warnerbros.com/
Süre: 2 saat 20 dk
Gösterim Tarihi: 31 Mart 2006 (Türkiye)

Konu: V olarak bilinen maskeli bir adam, geleceğin totaliter rejimle yönetilen İngilteresi'nde korkuyla sindirilmiş halkına egemenliği geri verebilmek için şiddete başvuran biridir. V İngiltere halkını, kendisiyle Guy Fawkes günü olan 5 Kasım’da Parlamento’nun çevresinde buluşmaya davet eder.




3 yorum:

  1. Filmi izlememenize şaşırdım doğrsusu:)g,olsun geç kalmış sayılmassınız,

    YanıtlaSil
  2. Geç oldu, güç olmadı :) teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Filmi izledim ve hala etkisindeyim.. Mükemmel bir film beni en cok etkileyen sahne V nin maskesini aglamak icin cikardiginda hep gulumseyen o maskenin ardindaki aci ceken asik ve devrimcigi kisi ne kadar kusursuz bir sekilde yansittigiydi.. Ve kesinlikle V cok karizmatik biri.. Ve sanirim ona asik oldum..

    YanıtlaSil

Yazın bakalım 😎